ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ.Θ. για τον Κ. ΣΑΚΚΑ

Posted: 1 Ιουλίου, 2013 in Uncategorized

Παρά τις «περικοπές» και τις τροποποιήσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο Ψήφισμα που είχε προτείνει η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων το μήνυμα προς τη δικαστική εξουσία και τους πολιτικούς της προϊσταμένους είναι σαφές: απαιτούμε να σταματήσει η προσωρινή κράτηση και να αφεθεί ελεύθερος ο απεργός πείνας Κ. Σακκάς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με αφορμή την προσωρινή κράτηση του Κ. Σακκά από τις 4/12/2010 μέχρι και σήμερα, καταδικάζει την παραβίαση των ανώτατων ορίων προσωρινής κράτησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 288 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απαγορεύεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων της προσωρινής κράτησης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επιμέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης, οπότε η δεύτερη προσωρινή κράτηση συνιστά παραβίαση θεμελιωδών ποινικών και δικονομικών διατάξεων, καθώς μεγεθύνει το μέγιστο επιτρεπόμενο του ανώτατου χρόνου προσωρινής κράτησης. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του τεκμηρίου αθωότητας. Η προσωρινή κράτηση αποτελεί έσχατο δικονομικό μέτρο με σκοπό την εξασφάλιση της εμφάνισης του κατηγορουμένου ενώπιον των δικαστικών αρχών και δεν πρέπει να θίγει την προσωπικότητα του κατηγορούμενου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί την αρμόδια Εισαγγελική και Δικαστική Αρχή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας τέρμα στην αντίθετη με τις παραπάνω διατάξεις προσωρινή κράτηση του ανωτέρω και να αποφύγουν την εμφάνιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Νικόλαος Εμμ. Βαλεργάκης                          Χρήστος Ηρ. Ράπτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s