Πανελλαδική αποχή από Τρίτη 1/6 – Παρασκευή 4/6

Posted: 30 Μαΐου, 2010 in Uncategorized

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟΧΗ ΕΠΕΒΑΛΕ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία συνεδρίασε στην Αθήνα την Παρασκευή 28 Μαΐου, αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από την Τρίτη 1 Ιουνίου έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου και νέα Ολομέλεια για περαιτέρω αποφάσεις το Σάββατο 5 Ιουνίου. Ήταν μία πολύ ουσιαστική συνεδρίαση, καθώς για πρώτη φορά συζητήθηκαν σε βάθος και σε έκταση τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δικηγορία. Συζητήθηκαν τα θέματα του ασφαλιστικού, της απελευθέρωσης και του ΦΠΑ. Η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε και καθορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μαζική παρουσία συναδέρφων από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά, τα Γιάννενα, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Κατερίνη και άλλες πόλεις, οι οποίοι απαίτησαν δυναμικά την λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο ήταν η μεταφορά από την συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων, του αιτήματος των χιλιάδων συναδέρφων που εκπροσωπούν, για συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μελανό σημείο η συμπεριφορά των Προέδρων ΔΣΑ και ΔΣΠειραιά, Παξινού και Μανουσάκη, οι οποίοι προσπάθησαν επανειλλημένως να διαλύσουν την  Ολομέλεια για να μην πάρει αποφάσεις, παίζοντας το ρόλο του φερέφωνου της Κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο σώμα των δικηγόρων. Απαξίωναν τους Πρόεδρους που τοποθετούνταν υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και προσπαθούσαν να επιβάλουν την ενότητα στην …. αδράνεια και τον εξευτιλισμό των δικηγόρων. Όμως, εξαιτίας των δυναμικών παρεμβάσεων των συγκεντρωμένων συναδέρφων, αποδοκιμάσθηκαν έντονα και δεν μπόρεσαν να περάσουν τα σχέδια τους. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι Αθηνών, Πειραιά, Θεσ/νίκης, Δράμας, Φλώρινας, Κοζάνης, Λάρισας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Λευκάδας, Θήβας, Χαλκίδας, Πάτρας, Κορίνθου, Πύργου, Χανίων, Σύρου, Χίου, Μυτιλήνης κ.ά., δείγμα της μεγάλης σπουδαιότητας και κρισιμότητας που είχε αυτή η Ολομέλεια.

Για το θέμα του ΦΠΑ, ειπώθηκε από τον Παξινό ότι δεν πρέπει να διαφοροποιηθούμε από την υπόλοιπη κοινωνία και άρα πρέπει να πληρώνουμε ΦΠΑ(!!!!!!) και ότι η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε να καταβάλλεται αυτός (ο ΦΠΑ) μαζί με τις προεισπράξεις και άρα πρέπει να προστρέξουμε στους λογιστές ο καθένας ξεχωριστά. Αποφασίσθηκε να διεκδικήσουμε την αναστολή έναρξης της επιβολής ΦΠΑ με σκοπό την οριστική κατάργηση της διάταξης. Για την απελευθέρωση, ότι μέχρι τις 6-7 Ιουλίου 2010 θα έχουν βγει τα πορίσματα της διυπουργικής για το πώς αυτή θα προχωρήσει και άρα πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και για το ασφαλιστικό ότι θα αγωνισθούμε μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία για την ανατροπή του.

Στο μέλλον θα αποδειχθεί ίσως, πόσο κρίσιμη ήταν αυτή η συνεδρίαση και πόσο σημαντικές οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις που πάρθηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των Προέδρων παρουσιάσθηκε αποφασισμένη για να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός στις κινητοποιήσεις και δεν θα άφηνε να περάσει η προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα των δικηγόρων. Οι Παξινός και Μανουσάκης, ήθελαν να περάσουν τη γραμμή Καστανίδη στην Ολομέλεια, ότι δηλαδή αυτός είναι μαζί μας, θα δώσει αγώνα υπέρ μας και άλλα τέτοια, την ίδια στιγμή φυσικά που ψήφιζε την οδηγία της απελευθέρωσης και το μνημόνιο με το ΔΝΤ. Δεν ήθελαν επίσης να ξαναγίνει Ολομέλεια αλλά να αποφασίσει η Συντονιστική, τις περαιτέρω ενέργειες. Η συμπεριφορά τους αυτή αποδοκιμάσθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Προέδρων, που ψήφισαν αποχή και νέα Ολομέλεια στις 5 Ιουνίου. Αποδείχθηκε ότι η μαζική συμμετοχή συναδέρφων σε τέτοιες διαδικασίες, μπορεί να ακυρώσει τις επιλογές της κυρίαρχης συνδικαλιστικής ηγεσίας και να σχηματίσει ένα μέτωπο αγώνα με τους Προέδρους των Συλλόγων και τους δικηγόρους των Συλλόγων, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους συναδέρφους να παρευρεθούν στην Ολομέλεια του Σαββάτου 5 Ιουνίου, στο κτίριο του ΔΣΑ, για να επιβάλουμε και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα.

ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΧΗ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.