Αποχή ΔΣΘ την Τετάρτη 24-2

Posted: 23 Φεβρουαρίου, 2010 in Uncategorized

Σύνταξη στα 67;….….67 να είναι οι μέρες τους (……στην Κυβέρνηση)

24ωρη ΑΠΟΧΗ του ΔΣΘ την Τετάρτη 24-2-10

Προσυγκέντρωση Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας 10πμ στην Είσοδο των Δικαστηρίων

Τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, η «σοσιαλιστική» Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. άνοιξε τα χαρτιά της. Κήρυξε τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους και στην κοινωνία, θέλοντας να μετακυλίσει όλα τα βάρη της οικονομικής κρίσης σε αυτούς, αφήνοντας αλώβητο το Κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αύξησε την τιμή των καυσίμων (σε λίγες ημέρες έρχεται και δεύτερη αύξηση), μείωσε τα επιδόματα και τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, προετοιμάζει αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, προχωρά σε άγρια φορολογία των ασθενέστερων στρωμάτων, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, αναγγέλλει νέα περίοδο ασφυκτικής λιτότητας και ανεργίας, μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό, νέες ελαστικές μορφές εργασίας και νέο εργασιακό μεσαίωνα και απελευθέρωση των δήθεν κλειστών επαγγελμάτων, ανάμεσα στα οποία και του δικηγόρου (ήδη την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η απελευθέρωση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «διοικητικές καινοτομίες που διευκολύνουν την εγκατάσταση των φυσικών και των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών»).

Για να γίνει κατορθωτό να εφαρμοσθούν όλα αυτά τα μέτρα προετοιμάσθηκε ιδεολογικά το έδαφος και επιστρατεύονται καθημερινώς όλα τα δυνατά χαρτιά του αστικού μπλοκ εξουσίας:τρομοκρατία ελλειμμάτων και χρεοκοπίας, απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ (τι άλλο χειρότερο θα κάνει;) «έγκριτα» και «σοβαρά» ΜΜΕ συντελούν στην απίστευτη πλύση εγκεφάλου, κατασυκοφαντούνται κλάδοι ως φοροφυγάδες (οι δικηγόροι κάτι ξέρουμε από αυτό), συστάσεις ευρωπαίων επιτρόπων, κραυγές αγωνίας ειδικών, πληρωμένες μελέτες ινστιτούτων και επιτροπών «σοφών» να μιλούν για την απειλή χρεοκοπίας ίσως και την «αυριανή ημέρα» και για την ανάγκη λήψης «αναγκαίων» μέτρων για την κρίση του ασφαλιστικού.

Ήδη έχει οικοδομηθεί μία συμμαχία αστικού μπλοκ εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) με συναίνεση και κοινές προτάσεις για το ασφαλιστικό ενώ παράλληλα αναζητούν εκπροσώπους των εργαζομένων ως «κοινωνικούς εταίρους» με «υπευθυνότητα» και κατανόηση στις «ανησυχίες» τους για να προχωρήσουν μέσα από την απάτη της «διαβούλευσης» στις ταξικές αποφάσεις τους. Στα πλαίσια αυτά επιχειρείται διάσπαση των εργαζομένων, έχοντας και την εμπειρία από την αποτυχία Γιαννίτση το 2001. Θέλουν να φέρουν νέους διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους και να καταργήσουν κάθε έννοια αλληλεγγύης (προνομιούχοι εργαζόμενοι, ρετιρέ, φοροφυγάδες, προ του 1993, μετά του 1993 κλπ).

Από το 1990 και μετά όλοι οι ασφαλιστικοί νόμοι (1902/90-ΝΔ, 2084/92-ΝΔ, 3029/02-ΠΑΣΟΚ, 3371/05-ΝΔ και 3655/08-ΝΔ) μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές, απάλλαξαν εργοδότες από ασφαλιστικές υποχρεώσεις, επιδείνωσαν τα δικαιώματα των νέων, διαχώρισαν τους εργαζόμενους, μείωσαν το ύψος των συντάξεων και αύξησαν τα όρια ηλικίας. Ήδη, από το 1950, το Κράτος καταλήστεψε τα Αποθεματικά των Ταμείων χορηγώντας θαλασσοδάνεια στο μεγάλο κεφάλαιο. Έχουμε επανειλημμένες χαριστικές ρυθμίσεις για τις καθυστερούμενες οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ. Το ίδιο το Δημόσιο χρωστούσε το 2007 5,7 δις.€ εισφορές στα Ταμεία. Δεν αποδίδει στα Ταμεία έγκαιρα και συνολικά το ποσοστό συμμετοχής του Κράτους στην 3μερή χρηματοδότηση, που καθιέρωσαν με το νόμο 2084/92. Δεν δίνει στο ΙΚΑ το 1% του ΑΕΠ, που θεσμοθέτησε ο νόμος 3029/02. Τελευταία, χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα των Ταμείων για χρηματιστηριακό τζόγο και δομημένα ομόλογα.

Με τον τελευταίο νόμο Πετραλιά (τον οποίο θα καταργούσε το ΠΑΣΟΚ όταν ερχόταν στην εξουσία-εδώ γελάνε) υλοποιήθηκε η ενοποίηση των Ταμείων. Πολλοί λένε ότι δεν άλλαξε και τίποτα. Άλλαξαν όμως πολλά. Από 1-1-08 δεν σημειώθηκε καμία αύξηση στο τιμολόγιο των ιατρικών πράξεων. Αντιθέτως, μειώθηκαν αισθητά οι δαπάνες για τις κατασκηνώσεις, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και διπλασιάσθηκε η συνδρομή των έμμεσων μελών (τέκνα κλπ). Ιδρύθηκε το ΤΑΔΙΘ, για το οποίο οι περισσότεροι συνάδερφοι ρωτούν τι ακριβώς δίνει. Οι ενστάσεις μας για το ΤΑΔΙΘ είναι δεδομένες, καθώς δεν ενημερώθηκαν οι συνάδερφοι για την ίδρυσή του και συμμετείχαν σε αυτό χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς να υποβάλουν αίτηση εγγραφής. Το ΤΑΔΙΘ χορηγεί μόνο ΕΦΑΠΑΞ μετά την έξοδο από τη δικηγορία και τίποτα άλλο. Αποτελεί στην ουσία ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στα πλαίσια της νέας φιλοσοφίας για την ανταποδοτικότητα της ασφάλισης: «ότι καταβάλεις αυτό παίρνεις». Στα ίδια πλαίσια έχουμε την απόφαση του ΚΑΔΙΘ, η οποία ελήφθη πριν τα Χριστούγεννα και την οποία δεν τόλμησαν να την ανακοινώσουν, για πάγωμα του ύψους του χορηγούμενου εφάπαξ για μία τριετία τουλάχιστον, αν και οι συνδρομές φυσικά αυξάνονται.

Αυτό που επιχειρείται είναι να αλλάξουν την ίδια την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης. Θέλουν να μεταβούμε από το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας» στην «αγορά πρόνοιας», να μεταβούμε από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση υποχρέωση της πολιτείας προς τον πολίτη, σε ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση υποχρέωση του πολίτη προς τον εαυτό του. Δημιουργούνται έτσι τρεις πυλώνες ασφάλισης (κύρια, επικουρική και ιδιωτική). Η κύρια θα είναι η λεγόμενη «βασική εθνική σύνταξη», βλ. περίπου 300-400€ μηνιαίως, η επικουρική θα καλύπτεται από τα επαγγελματικά ταμεία, βλ. ΤΑΔΙΘ (με σημερινές τιμές μετά από 35 έτη δικηγορίας, ένας δικηγόρος θα έχει καταβάλει στο ΤΑΔΙΘ περίπου 10.000€ και θα εισπράξει εφάπαξ περίπου 16-17.000€, εάν εν τω μεταξύ δεν παγώσει η αύξησή του, όπως έγινε με το ΚΑΔΙΘ) και η ιδιωτική (ατομικοί λογαριασμοί ιδιωτικής ασφάλισης επενδυόμενοι, όπου ανάλογα με την απόδοσή τους παρέχουν και την αντίστοιχη σύνταξη).

Ήδη, όμως έχουμε τις νέες εξαγγελίες του Υπουργού Ανεργίας κ. Λομβέρδου, με τις οποίες μας ετοιμάζουν χειρότερες μέρες. Τι σημαίνουν αυτές για τους δικηγόρους;

Ήδη οι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά θα πάρουν βασική σύνταξη περίπου 480€ + την επικουρική σύνταξη. Με τα νέα σχέδια η βασική σύνταξη θα εφαρμοσθεί και στους ασφαλισμένους πριν από το 1993 και έτσι εξισώνονται προς τα κάτω οι ασφαλισμένοι πριν από το 93 με αυτούς μετά από το 93. Καταργείται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικής πενταετίας για τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης. Κατάργηση της 37ετίας για την έξοδο από την εργασία. Ένταξη του συστήματος υγείας μας στο ΙΚΑ.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την επικείμενη κατάργηση των παραστάσεων, την διαφαινόμενη παρακράτηση φόρου 15% και από τα συμβόλαια, το νέο καθεστώς φορολόγησης με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (θα φορολογούμαστε όχι με βάση αυτά που εισπράξαμε) τότε δημιουργείται μία εκρηκτική κατάσταση που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και στην καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας, οδηγώντας μας έτσι στην εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, καθώς σε κανέναν δεν θα συμφέρει να βγει στην σύνταξη και να ζήσει αξιοπρεπώς το υπόλοιπο της ζωής του.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ Ή ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ;

Συνάδερφοι, από εμάς εξαρτάται να μην αφήσουμε να περάσει η διασπαστική πολιτική του αστικού μπλοκ εξουσίας. Με ενωτική και συντονισμένη δράση με όλους τους κλάδους  που μπαίνουν στο στόχαστρο, να του ανταποδώσουμε την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και να αντιπαρατάξουμε ενωτικό μέτωπο αντίστασης που θα διασπάσει τη συνοχή και την αποφασιστικότητά του.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ:

  • Στη διαβούλευση παρωδία
  • Στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης
  • Στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας
  • Στον εξευτελισμό των παροχών υγείας

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης
  • Να καταργηθεί η διάταξη μεταξύ παλαιοασφαλισμένων και νεοασφαλισμένων και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
  • ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΣΘ για να ενημερωθούμε και για να λάβουμε αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πριν να είναι αργά άλλη μία φορά.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.