ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Posted: 25 Μαΐου, 2009 in Uncategorized

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26-5-09 ώρα 12:00 στα γραφεία του Συλλόγου, συνάντηση συναδέρφων που διαμαρτύρονταν για τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων. Μετά από συζήτηση, καταλήξαμε στις ακόλουθες προτάσεις, τις οποίες παραδώσαμε στον Γ.Γ. του ΔΣΘ (ο Πρόεδρος απουσίαζε), με την επισήμανση να συζητηθούν στο σημερινό Δ.Σ. στις 20:30. Περιμένουμε και τις προτάσεις όσων συναδέρφων θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια που ξεκίνησε για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣΘ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ, ΣΤΟ ΥΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

 • Να τροποποιηθεί νομοθετικά το όριο ηλικίας από το 67ο στο 57ο έτος της ηλικίας. Να ισχύσει για δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.
 • Μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων σε κάθε Ε.Τ. από 600 σε 550 (δημιουργούνται έτσι επιπλέον 2.000 Ε.Τ. τουλάχιστον).
 • Να μην διορίζονται οι συνάδερφοι με παγία αντιμισθία.
 • Να μην διορίζονται Συμβολαιογράφοι, Υποθηκοφύλακες και Υπάλληλοι άλλων Υπηρεσιών (π.χ. Επιμελητές Ανηλίκων κ.ά.).
 • Όσοι δεν διορίσθηκαν για δύο συνεχείς φορές τις τελευταίες εκλογές, να διορισθούν κατά προτεραιότητα. Το επιχείρημα ότι δήθεν δεν το επιτρέπει το πρόγραμμα του Η/Υ δεν μας πείθει. Όλα τα προγράμματα επιδέχονται οποιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων. Αυτό να ισχύσει και για τους συμπληρωματικούς διορισμούς που θα ανακοινωθούν την άλλη εβδομάδα.
 • Καμία συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ Αρείου Πάγου, Ολομέλειας και Δικαστικών Υπαλλήλων. Η άτυπη συμφωνία του 1999 για το ποσοστό των διορισμών, είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται αποδεκτή από τον Άρειο Πάγο.
 • Να εφαρμπσθεί ο Νόμος και να μην διορίζονται δικαστικοί υπάλληλοι. Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε το ποσοστό διορισμού των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων θα πρέπει να είναι ίδιο και δεν θα αναφέρεται σε ποσοστό επί των εκλογικών τμημάτων (π.χ. εάν διορίζεται το 60% των δικηγόρων, θα διορίζεται και το 60% των υπαλλήλων. Όχι όπως συμβαίνει σήμερα, που διορίζεται το 51% των δικηγόρων και το 90% των υπαλλήλων, με το επιχείρημα ότι οι δικηγόροι καλύπτουν το 77,5% των Ε.Τ. και οι δικαστικοί υπάλληλοι το 17% των Ε.Τ.).
 • Να προκηρυχθεί άμεσα μία ημέρα αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα.
 • Να στείλουμε όλοι (ο καθένας ατομικά) το κείμενο αυτό στον Άρειο Πάγο στο FAX του Αρείου Πάγου: 210-6426399.
 • Μαζική συμμετοχή στο σημερινό Δ.Σ. (26-5-09) για να ασκήσουμε πίεση προς τη Διοίκηση του Συλλόγου για προώθηση των αιτημάτων αυτών.

 

 

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 

Θεσσαλονίκη 25-5-2009

 

       Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των διορισμών των δικαστικών αντιπροσώπων, ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, κλίμα ηττοπάθειας ή έστω «ρεαλιστικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας, στα πλαίσια του εφικτού» κυριαρχεί στη Διοίκηση του Δ.Σ.Θ., σε πλήρη και προφανή αντίθεση με τη γενική διάθεση και εκτίμηση της πλειοψηφίας των συναδέλφων.

          ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Έτσι:

 • Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, διορίσθηκαν από το Δ.Σ.Θ. το 78% των συναδέλφων από το γενικό κατάλογο, ενώ συγκριτικά με τις υποβληθείσες τότε αιτήσεις προτίμησης διορίστηκε ποσοστό 84%.
 • Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004, διορίστηκαν 2.806 συνάδελφοι σε σύνολο 4.650 αιτήσεων προτίμησης, δηλαδή ποσοστό 60,3%.
 • Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 διορίστηκαν 2947 συνάδερφοι σε σύνολο 5132, δηλαδή ποσοστό 57,42%.
 • Στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 διορίσθηκαν 2769 συνάδερφοι σε γενικό σύνολο 5364, δηλαδή ποσοστό 51,62%

          Δυστυχώς είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά η επιλογή έγινε σε βάρος των δικηγόρων (και φυσικά και αυτών της Θεσσαλονίκης), τα δε περί του αντιθέτου επιχειρήματα περί δικηγορικού πληθωρισμού και «ρεαλιστικής αποδοχής» της κατάστασης δεν αντέχουν ούτε στη λογική ούτε στην πραγματικότητα.

          ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ:

 • Για μια ακόμη φορά αγνοήθηκαν προκλητικά τα πάγια αιτήματα των δικηγόρων (όπως να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας που ορίζει το άρθρο 68 του Π.Δ. 351/2003).
 • Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν διορίστηκαν για δεύτερη και τρίτη συνεχή φορά.
 • Στις Ευρωεκλογές του 2004 έμειναν εκτός 1.844 συνάδελφοι, στις Βουλευτικές του 2007 2185 ενώ τώρα 2595.
 • Το ποσοστό των δικηγόρων Θεσσαλονίκης που διορίστηκαν κατρακύλησε, από το 78% (στις βουλευτικές εκλογές του 2004), στο 51,62%.
 • Αποτελεί σκάνδαλο ο διορισμός δικαστικών υπαλλήλων οι οποίοι εισπράττουν και την αποζημίωση του δικαστικού αντιπροσώπου και την εκλογική αποζημίωση.
 • Για μια ακόμη φορά διορίστηκαν σε προνομιακές θέσεις υψηλόμισθοι νομικοί σύμβουλοι, δικαστικοί υπάλληλοι κ.ά. «γνωρίζοντες και κατέχοντες».
 • Είναι απαράδεκτος ηθικά ο διορισμός μελών της Διοίκησης του ΔΣΘ, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σέβονται εν γένει τους συναδέρφους.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ που επιβάλει ο Άρειος Πάγος. Συγκεκριμένα, όρισε πριν την κλήρωση, ότι από το σύνολο των εκλογικών τμημάτων, το 77,5% αυτών θα καλυφθεί από δικηγόρους, το 17% από δικαστικούς υπαλλήλους, το 3% από ασκούμενους δικηγόρους και το 2,5% από Συμβολαιογράφους και Υποθηκοφύλακες.

     Αυτό όμως σημαίνει σε απόλυτα νούμερα, ότι διορίζεται το σύνολο σχεδόν των δικαστικών υπαλλήλων και το 50% περίπου των δικηγόρων όλης της χώρας. Είναι απαράδεκτο η ηγεσία του Σώματος να ανέχεται αυτή τη συνεχιζόμενη πρόκληση και να μην αντιδρά. Εάν δεν διορίζονταν δικαστικοί υπάλληλοι, το ποσοστό των δικηγόρων θα έφθανε στο 65%, που σημαίνει ότι θα διορίζονταν περίπου άλλοι 750 δικηγόροι Θεσσαλονίκης.

          Τα παραπάνω στοιχεία είναι λογικώς επόμενο και εν πολλοίς δικαιολογημένο να δημιουργούν σύννεφα και σκοτάδια και ένα γενικό κλίμα καχυποψίας σχετικά με τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

          Το επιχείρημα ότι οι διορισμοί εξάγονται μετά από ηλεκτρονική κλήρωση κατά την οποία παρίσταται και δικός μας εκπρόσωπος είναι καταρχάς αδύναμο και ανεπαρκές, καθώς είναι γνωστό ότι η παρουσία του εκπροσώπου μας δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως τυπική, ενώ το κρίσιμο στάδιο είναι αυτό της επεξεργασίας των δεδομένων και της εισαγωγής των στοιχείων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, απαιτείται δηλαδή έλεγχος και παρακολούθηση του ίδιου του κώδικα του προγράμματος.

           

          Και επιτέλους, οι διορισμοί των δικαστικών αντιπροσώπων δεν είναι (μόνο) ζήτημα οικονομικού χαρακτήρα, αλλά είναι οπωσδήποτε ζήτημα δημοκρατίας, νομιμότητας και πλήρους διαφάνειας. Για το λόγο αυτό οι διορισμοί δεν πρέπει μόνο να (υποστηρίζεται ότι) είναι αντικειμενικοί και αμερόληπτοι, αλλά και να φαίνονται τέτοιοι…

 

ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ!

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ.

 

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ, ΚΥΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ.

 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

 

Η ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

 

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26-5-09 ΩΡΑ 12:ΟΟ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣΘ

 

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

 

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι την Τρίτη στις 20:30, στα γραφεία του Συλλόγου, πραγματοποιείται έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ., με θέμα τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2008, για τον οποίο έχετε λάβει από εμάς αναλυτική ενημέρωση. Οπωσδήποτε, όμως θα συζητηθεί και το θέμα των διορισμών, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους συναδέρφους.

 

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να παρευρεθείτε στη συνεδρίαση γιατί θα έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, τόσο το θέμα των διορισμών όσο και το θέμα σχετικά με το πού ξοδεύονται όλα τα χρήματα του Συλλόγου.

              

        

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.