Συνεδριάσεις Δ.Σ.

Συνεδρίαση Δ.Σ. Δευτέρα 15-6-09 (έκτακτη)

           Συνολικά 19 παρόντες (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Μακρής, Παναγοπούλου, Ραδίσης, Σιδηροπούλου, Μελανεφίδου, Κωνσταντίνου, Ράπτης, Καρκάλης, Κλεισιάρης, Σεραΐδου, Τσιρτσιμάλης) και 6 απόντες (Βασιλειάδης, Γούλα, Βελιτζέλου, Αντωνιάδης, Κουτσός, Τρελόπουλος,).

 

 • Αιμοδοσία

      Την πρώτη ημέρα της αιμοδοσίας του ΔΣΘ (15-6-09) συγκεντρώθηκαν 72 φιάλες αίματος. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι και να στηρίζουμε την Τράπεζα αίματος του Συλλόγου. Ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ότι αρκετοί συνάδερφοι προσήλθαν να δώσουν αίμα, όμως λόγω διαφόρων προβλημάτων (υψηλή πίεση κλπ) δεν κατέστη αυτό δυνατό.

 

 • ΕΥΑΘ

      Στις 17-6-09 το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας, πραγματοποιεί εκδήλωση, στην οποία προσκάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΣΘ, ο οποίος και θα παρευρεθεί. Ήδη ο ΔΣΘ έχει εκφράσει με ψήφισμα τη διαφωνία του στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

 

 • Τοποθέτηση χρημάτων του ΔΣΘ σε προθεσμιακές καταθέσεις

      Τοποθετήθηκαν σε τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις 1.800.000€ στη MARFIN με επιτόκιο 3,30% και 1.000.000€ στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ με επιτόκιο 3,00%.

 

 • ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΣΘ

      Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί η Γ.Σ. (η επαναληπτική) την Τρίτη 5μμ στο Βελλίδειο. Ο εκπρόσωπός μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί στο ΚΑΨΗΣ στις 14:30, και γιατί θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση αλλά και γιατί θα ήταν ευκολότερο να προσέλθουν οι συνάδερφοι μετά την αποχώρησή τους από τα γραφεία τους. Αυτήν την περίοδο πολλοί συνάδερφοι δεν κατέρχονται τα απογεύματα στα γραφεία τους και αφού φύγουν το μεσημέρι δύσκολα θα κατέβουν για τη Συνέλευση. Πέρασε η πρόταση του προέδρου με 13 (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Μακρής, Ραδίσης, Ράπτης, Σεραΐδου, Τσιρτσιμάλης) έναντι 6 (Κλεισιάρης, Παναγοπούλου, Σιδηροπούλου, Μελανεφίδου, Κωνσταντίνου, Καρκάλης). Μήπως έτσι η πλειοψηφία του ΔΣ δεν θέλει στην πραγματικότητα να γίνει η Γ.Σ., όπως άλλωστε επέμενε μέχρι σήμερα; Απομένει να τους διαψεύσουμε με τη μαζική συμμετοχή μας σε αυτήν.

    

 • Συμμετοχή του ΔΣΘ σε εκδήλωση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Διαβατών στις 24-6-09

 

 • Συμμετοχή της Δικηγορικής Κομπανίας σε εκδήλωση των κρατουμένων των Φυλακών Διαβατών στις 25-6-09

 

 • Οικονομική ενίσχυση των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ του ΔΣΘ

      Οι ομάδες ποδοσφαίρου αιτήθηκαν χρηματική ενίσχυση, η μία ποσού 5.000€ και έλαβε 4.000€ και η άλλη 7.300€ και έλαβε 5.500€. Οι ομάδες μπάσκετ αιτήθηκαν και έλαβαν η μία 1.160€ και η άλλη 2.000€, για τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο τουρνουά των Σερρών. Ο μοναδικός που διαφώνησε με την καταβολή ήταν ο εκπρόσωπός μας.

 

 • Οικονομική ενίσχυση συναδέρφου

      Συνάδερφος αιτήθηκε δάνειο 1.000€ για να αποπληρώσει τις εισφορές του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ του 2008. Εγκρίθηκε η αίτησή του με τη διαφωνία του εκπροσώπου μας. Αυτή η κατάσταση με την αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών από πάρα πολλούς συναδέρφους πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Δ.Σ. και να ξεκινήσουν προσπάθειες προς τη διεκδίκηση καλύτερου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Η ατομική βοήθεια σε μεμονωμένους συναδέρφους δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα.

 

 • Ο ΔΣ Χίου για κάμερες παρακολούθησης

 

     Ο ΔΣ Χίου μας έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει στη Χίο μία μεγάλη προσπάθεια ενάντια στις κάμερες παρακολούθησης, η οποία έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς πολλοί Οργανισμοί, καταστήματα και τράπεζες έχουν αφαιρέσει κάμερες που ήλεγχαν και δημόσιους χώρους. Ζητάει κοινή δράση και κάνει πρόταση για δημιουργία ν/σ που θα ορίζει αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης. Είναι μία πολύ αξιέπαινη προσπάθεια την οποία πρέπει να ενισχύσουμε  με παρόμοιες ενέργειες που πρέπει να λάβει ο ΔΣΘ για τη Θεσσαλονίκη. Ήδη, ο εκπρόσωπός μας σήμερα στο Δ.Σ. κ. Κλεισιάρης, είχε συλληφθεί πέρυσι στη συγκέντρωση της Εναλλακτικής, όταν και αποκαθηλώθηκε η κάμερα από την είσοδο του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ενώ ένα άλλο μέλος μας, ο κ. Τζαμαδάνης, διώκεται σήμερα για την ίδια πράξη.

 

 • Μέρισμα – ΤΑΔΙΘ

      Το μέρισμα για το α’ εξάμηνο του 2009 καθορίσθηκε στα 490€ μικτά. Από αυτό αφαιρείται ο φόρος 15%, τυχόν συνδρομή για το parking (275€) και τυχόν εισφορά στο ΚΑΔΙΘ (κλιμακωτή ανάλογα με τα έτη δικηγορίας).

     Για πρώτη φορά όμως φέτος, θα παρακρατηθεί από το μέρισμα και η εισφορά για το νέο Ταμείο ΤΑΔΙΘ μετά τη διάσπαση του πρ.ΤΠΔΘ. Αυτή ανέρχεται σε 67€ για δικηγόρους μέχρι 3 έτη δικηγορίας και σε 168€ για δικηγόρους με πάνω από 3 έτη δικηγορίας.

     Κατά τη γνώμη μας αυτό συνιστά ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ που επιβάλλεται με τη συνεργασία ΤΑΔΙΘ και πλειοψηφίας του ΔΣ. Από την παρακράτηση αυτή προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει και παλαιότερα:

 

 1. 1.     Πότε δώσαμε εντολή στο ΔΣΘ να παρακρατήσει από το μέρισμα την εισφορά του ΤΑΔΙΘ; Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (parking, ΝΟΜΟΣ, ΚΑΔΙΘ) έχουμε δώσει ανάλογη εντολή για την παρακράτηση των σχετικών ποσών. Η υπόθεση μάλλον αρχίζει και λαμβάνει και ποινικές προεκτάσεις.

 

 1. 2.     Πώς είμαστε μέλη ενός σωματείου (ΤΑΔΙΘ), χωρίς να έχουμε υπογράψει ποτέ πρακτικό ίδρυσης, καταστατικό και χωρίς να κάνουμε αίτηση εγγραφής;

 

 1. 3.     Γιατί αποκρύπτεται επιμελώς από ΤΑΔΙΘ και Διοίκηση του ΔΣΘ ότι το ΤΑΔΙΘ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ και ανά πάσα στιγμή όποιος το επιθυμεί κάνει αίτηση διαγραφής (βέβαια, πότε έκανε αίτηση εγγραφής;) και του επιστρέφονται εντόκως όλες οι εισφορές που έχει δώσει όλα τα χρόνια της δικηγορίας του, οι οποίες αφορούν τον κλάδο Πρόνοιας του πρ.ΤΠΔΘ (περίπου το 1/3 της ετήσιας εισφοράς που καταβάλαμε στο πρ.ΤΠΔΘ);

 

 1. 4.     Γιατί δεν αφήνουν τους συναδέρφους να επιλέξουν εάν θέλουν να εγγραφούν στο ΤΑΔΙΘ, όπως έγινε και παλαιότερα με το ΚΑΔΙΘ; Μάλιστα είχε γίνει και δημοψήφισμα για το εάν θα ιδρυθεί το ΚΑΔΙΘ.

 

 1. 5.     Γιατί δεν αφήνουν τους συναδέρφους να καταβάλουν τις εισφορές στο ΤΑΔΙΘ με δική τους θέληση, καθορίζοντας ημερομηνίες προσέλευσης, όπως γίνεται και με τις ασφαλιστικές εισφορές; Φοβούνται μήπως ότι θα αρχίσουν οι διαρροές μελών;

 

Δυστυχώς, τώρα αρχίζουν και φαίνονται οι πληγές που αφήνει το νέο ασφαλιστικό:

 

 1. 1.     Περικοπή βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
 2. 2.     Περικοπή κατασκηνώσεων.
 3. 3.     Τεράστια αύξηση των εισφορών για τα έμμεσα μέλη. Φέτος η εισφορά είναι 212€, όταν πέρυσι ήταν 155€ και το 2004 18€.
 4. 4.     Ιδιωτικοποίηση του κλάδου πρόνοιας (ΤΑΔΙΘ) που χορηγεί μόνο εφάπαξ και καμία άλλη παροχή.

 

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ των πρακτικών που ακολουθεί η πλειοψηφία του Δ.Σ., που πλέον ενεργεί οφθαλμοφανέστατα σε βάρος των συμφερόντων μας.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για να συζητήσουμε και να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους.

 

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας

 

 

 

Συνεδρίαση Δ.Σ. Πέμπτη 21-5-09

 

Η Συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

           Συνολικά 12 παρόντες (Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Κωστατζίκη, Γούλα, Ραδίσης, Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνου, Βελιτζέλου, Κλεισιάρης, Κουτσός) και 13 απόντες (Λαμτζίδης, Τσαραμπουλίδης, Αχτσίδου, Μακρής, Βασιλειάδης, Παναγοπούλου, Μελανεφίδου, Αντωνιάδης, Ράπτης, Καρκάλης, Σεραΐδου, Τρελόπουλος, Τσιρτσιμάλης).

  

Συνεδρίαση Δ.Σ. Τετάρτη 3-6-09 (έκτακτη)

           Συνολικά 20 παρόντες (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Μακρής, Βασιλειάδης, Παναγοπούλου, Γούλα, Ραδίσης, Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνου, Βελιτζέλου, Ράπτης, Καρκάλης, Κλεισιάρης, Κουτσός) και 5 απόντες (Μελανεφίδου, Αντωνιάδης, Σεραΐδου, Τρελόπουλος, Τσιρτσιμάλης).

           Καταρχάς να επισημάνουμε ότι μετά την κατακραυγή που δέχθηκε η πλειοψηφία του Δ.Σ. για τις σκηνές φαρ-ουέστ που διαδραματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης στις 26-5-09 (για την οποία είχατε αναλυτική πληροφόρηση σε προηγούμενο e-mail), η αίθουσα στην αρχή της Συνεδρίασης θύμιζε «εκκλησία». Οι ομιλητές έπαιρναν το λόγο με τη σειρά, δεν διακόπτονταν από κανέναν και όλα λειτουργούσαν υποδειγματικά. Είναι ολοφάνερο ότι η δημοσιοποίηση των καταστάσεων αυτών και η κατακραυγή που την ακολούθησε, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον κατευνασμό των πνευμάτων. Όμως, δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν κράτησε για πολύ, και επανήλθαμε αργότερα, πάλι σε οξυμένες από την πλευρά της Διοίκησης καταστάσεις, χωρίς όμως βέβαια να σημειωθούν ακρότητες.

 

 • Δικηγόροι που είναι και εκπαιδευτικοί στη Β/θμια Εκπαίδευση

     Προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ν/σ για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στη Β/θμια Εκπαίδευση και οι οποίοι είναι και δικηγόροι. Σύμφωνα με αυτό, οι συνάδερφοι αυτοί θα απολέσουν την ιδιότητα του δικηγόρου. Αντιπροσωπεία των συναδέρφων που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί, παραβρέθηκαν στη Συνεδρίαση, έθεσαν το ζήτημα και ζήτησαν την υποστήριξη του Συλλόγου. Μετά από ενέργειες και της Ολομέλειας, η ρύθμιση που θα προωθηθεί στη Βουλή θα αναφέρει ότι αυτό δεν θα ισχύσει για τους συναδέρφους, που ήδη διδάσκουν στη Β/θμια Εκπαίδευση.

 • Συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της παράνομης αφισοκόλλησης εναντίον όλων των υποψηφίων Προέδρων του ΔΣΘ.

 

 • Οικονομικός Απολογισμός 2008 – Γενική Συνέλευση

      Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Συνεδρίαση ήταν η ψήφιση του Οικονομικού Απολογισμού του έτους 2008. Ο Κώδικας Δικηγόρων ορίζει στο άρθρο 200, ότι εάν ο απολογισμός δεν ψηφισθεί τουλάχιστον από τα 4/5 του Δ.Σ., τότε η αρμοδιότητα αυτή ανατίθεται στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Με δεδομένο ότι 6 σύμβουλοι από τους παρόντες (Κλεισιάρης, Παναγοπούλου, Γούλα, Κωνσταντίνου, Σιδηροπούλου, Καρκάλης) είχαν ήδη εκφράσει θέση ότι θα καταψηφίσουν τον απολογισμό στο Δ.Σ. και είχαν ζητήσει τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσει το Σώμα της Γ.Σ. για την ψήφιση ή μη του απολογισμού, ήταν περιττή οποιαδήποτε συζήτηση στο Δ.Σ., αφού οι υπόλοιποι ήταν 14 (κάποιοι μεταξύ των οποίων επίσης δεν θα ψήφιζαν τον απολογισμό) και δεν έφθαναν στον απαιτούμενο αριθμό των 4/5, που είναι 20 σύμβουλοι. Έτσι, η πλειοψηφία του Δ.Σ. σύρθηκε σε Γενική Συνέλευση, που απέφευγε με μανία, μετά από τον ανησυχία που έχει προκληθεί στους συναδέρφους για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων του Συλλόγου αλλά και την διαφαινόμενη αγορά ακινήτου για τη μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης. Η Γενική Συνέλευση ορίσθηκε να γίνει τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και η επαναληπτική (σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας) την Τρίτη 23 Ιουνίου.

     Όμως, ενώ το μοναδικό θέμα που θα τεθεί ενώπιον των συναδέρφων στη Γ.Σ. είναι η ψήφιση ή μη του απολογισμού, η πλειοψηφία του Δ.Σ. θεώρησε σκόπιμο (με ψήφους 11-8) να τεθεί προς ψήφιση στη Γ.Σ. και εισήγηση του Δ.Σ., υπέρ της ψήφισής του. Έτσι, ο Ταμίας του Συλλόγου διάβασε την εισήγησή του, η οποία ουδέποτε διανεμήθηκε στους συμβούλους, μέσα σε πραγματικό παραλήρημα εναντίον της παράταξής μας, γιατί στέλνουμε e-mail και ενημερώνουμε τους συναδέρφους για τα διαδραματιζόμενα στις Συνεδριάσεις του Δ.Σ. και για το που ξοδεύονται τα χρήματα του Συλλόγου.

     Μεταξύ όλων των άλλων, ο κ. Γεωργιλάς πρότεινε, ενόψει της μείωσης των εσόδων και της αύξησης των εξόδων που οι ίδιοι δημιούργησαν, να αυξηθούν τα έσοδα του Συλλόγου, με μεγάλη επιβάρυνση των συναδέρφων. Συγκεκριμένα πρότεινε:

 1. 1.     Γενναία αύξηση της συνδρομής στο parking του Συλλόγου (ήδη είναι 450€ ετησίως και κάθε χρόνιο αυξάνει κατά 50€).
 2. 2.     Διπλασιασμό του ποσού ανανέωσης εγγραφής στο Σύλλογο από 100€ στα 200€.
 3. 3.     Διπλασιασμό του ποσού των προαγωγών (για παρ’εφέταις από 450€ σε 900€).
 4. 4.     Διπλασιασμό του ποσού για τις εξετάσεις των ασκουμένων (!!!!).

     Επίσης, από την Εισήγηση του κ. Γεωργιλά, προέκυψε ότι δαπανήθηκαν για τη φιλοξενία του Συλλόγου της Πάφου 24.000€, για τη διημερίδα για το Τροχαίο Ατύχημα 28.000€ και για παραστάσεις της θεατρικής ομάδας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (;) 14.000€.

     Αυτά πρότεινε ο κ. Γεωργιλάς ως εισήγηση του Δ.Σ. για τη Γενική Συνέλευση.

     Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους υπαλλήλους του Συλλόγου, που έχουν την ευθύνη για τα οικονομικά, από τις οποίες, το πιο αξιοσημείωτο που διαπιστώθηκε, μετά από ερώτηση του εκπροσώπου μας, ήταν το εξής: Ο Σύλλογος πραγματοποιεί μερικές πληρωμές (π.χ. φωτογράφοι εκδηλώσεων, λουλούδια, γλυκά) χωρίς να του χορηγεί ο επιτηδευματίας τον οποίο πληρώνουμε νόμιμα παραστατικά αλλά απλές αποδείξεις είσπραξης. Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι σε τέτοιες αποδείξεις μπορεί να αναγραφεί ένα οποιοδήποτε ποσό, καθώς δεν έχει καμία συνέπεια για τον επιτηδευματία.

     Ο εκπρόσωπός μας αποχώρησε στις 18:00 γιατί ταξίδευε εκτός Θεσσαλονίκης, ενώ κατόπιν αποχώρησε η κ. Παναγοπούλου γιατί έκανε σεμινάρια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και ο Καρκάλης διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του δίνεται ο λόγος να κάνει ερωτήσεις. Αποχώρησαν και άλλοι σύμβουλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τακτική του Προέδρου να μην επιτρέπει «κακές» ερωτήσεις και λύθηκε η Συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

              Μετά την εξέλιξη αυτή, το Δ.Σ. προέβη σε ενέργεια που συνιστά θεσμική εκτροπή. Απέστειλε e-mail, το οποίο τιτλοφορείται «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.», στην οποία κατηγορεί τους συμβούλους Κλεισιάρη, Παναγοπούλου, Κωνσταντίνου, Καρκάλη και Σιδηροπούλου, ότι αποχώρησαν οργανωμένα για να μην υπάρξει απαρτία και κατ’ επέκταση εισήγηση του Δ.Σ. στη Γ.Σ. Φυσικά όμως δεν υπήρξε οργανωμένη αποχώρηση, καθώς ο εκπρόσωπός μας κ. Κλεισιάρης αποχώρησε στις 6μμ πρώτος και ξεχωριστά από όλους τους άλλους λόγω αναχώρησης εκτός Θεσσαλονίκης, ενώ για τους υπολοίπους αναφερθήκαμε παραπάνω. Μάλιστα αποσιωπάται έντεχνα το γεγονός ότι πρώτος από όλους αποχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Βαλεργάκης. Προφανώς η αποχώρηση αυτή έχει σχέση και με τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του ΔΣΘ κ. Γαρούφα και επικεφαλή της παράταξης στην οποία ανήκει ο κ. Βαλεργάκης, ότι έχει και ο ίδιος ανησυχίες για τη διαχείριση των χρημάτων από τη σημερινή Διοίκηση.

     Αλήθεια όμως, αφού δεν υπήρχε απαρτία, ποιοι αποφάσισαν και πού για την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης; Πότε συνεδρίασε το Δ.Σ. και κατέληξε σε αυτήν την ανακοίνωση; Πώς εκδίδετε ανακοίνωση που τιτλοφορείται «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.» χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως νομιμοποίηση; Γιατί το Προεδρείο ενεργεί σαν να είναι «τσιφλίκι» του το Δ.Σ.;

     Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα, επισημαίνεται ότι στην αμέσως επόμενη Συνεδρίαση, θα δοθεί η απάντηση σε αυτούς που αποχώρησαν και θα ψηφισθεί η εισήγηση του Δ.Σ.

ΔΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, τι συνέβη στην αμέσως επόμενη Συνεδρίαση του ΔΣ στις 10-6-09, στην οποία συμμετείχαν μόνο αυτοί που κατηγορήθηκαν ότι δεν θέλουν να παρθεί απόφαση από το ΔΣ και έλαμψαν δια της απουσίας τους όλοι οι άλλοι (μάλλον δεν τους έβγαιναν τα κουκιά).

Συνεδρίαση Δ.Σ. Τετάρτη 10-6-09

 

Η Συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

          Συνολικά 5 παρόντες (Λαμτζίδης, Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνου, Καρκάλης, Κλεισιάρης) και 20 απόντες (Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Κωστατζίκη, Γούλα, Ραδίσης, Τσαραμπουλίδης, Αχτσίδου, Μακρής, Βασιλειάδης, Παναγοπούλου, Μελανεφίδου, Βελιτζέλου, Αντωνιάδης, Ράπτης, Κουτσός, Σεραΐδου, Τρελόπουλος, Τσιρτσιμάλης).

           Μάλιστα, Σύμβουλος που απουσίαζε από τη Συνεδρίαση αυτή, συμπλήρωσε εκ των υστέρων (στις 16-6-09) την υπογραφή του, για να φαίνεται ότι ήταν παρών (!!!!!!!!!). Όμως ο Πρόεδρος είχε ήδη υπογράψει και είχε κλείσει το βιβλίο, στο οποίο σημειώνεται καθαρά ότι οι παρόντες ήταν μόλις πέντε. Αυτοί που κατηγορήθηκαν ότι φεύγουν από τα Συμβούλια. Πώς είπαμε ότι λέγεται αυτό το αδίκημα;

 

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας

Συνεδρίαση Δ.Σ. Πέμπτη 7-5-09

 

          Συνολικά 17 παρόντες (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Βασιλειάδης, Ραδίσης, Σιδηροπούλου, Βελιτζέλου, Ράπτης, Καρκάλης, Κλεισιάρης, Σεραΐδου, Τσιρτσιμάλης) και 8 απόντες (Μακρής, Παναγοπούλου, Μελανεφίδου, Γούλα, Κωνσταντίνου, Αντωνιάδης, Κουτσός, Τρελόπουλος).

 

 • Αποκλεισμός συναδέλφων από το βοήθημα του ΟΑΕΔ για τους νέους επαγγελματίες

     Είναι γνωστό ότι κατά έναν απαράδεκτο τρόπο το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας(;) εξαίρεσε από το βοήθημα που δίνει στους νέους επαγγελματίες όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Αντιπροσωπεία των νέων συναδέλφων που έχουν εξαιρεθεί παρουσίασε τις απόψεις της και το Δ.Σ. δεσμεύθηκε να συνδράμει κάθε ενέργεια των συναδέλφων (υλικά και ηθικά).

 

 • Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου (ΕΣΔ)

     Η ΕΣΔ υπέβαλε προσφορά προς το ΔΣΘ για να την προωθήσει στα μέλη του για την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών που έχει στήσει στο διαδίκτυο. Η τιμή συνδρομής αποκλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών που θα γίνουν συνδρομητές από 58 έως 35 € ετησίως. Ζήτημα δημιουργήθηκε από την αποστολή e-mail που απέστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης κ. Κωνσταντίνου, που αναφερόταν στην ως άνω κλιμακωτή προσφορά ενώ ο εισηγητής κ. Κοτζαμανίδης, ανέφερε ως τιμή τα 58€, καθώς όπως είπε, δεν περιήλθε ποτέ σε αυτόν η προσφορά αυτή της ΕΣΔ.

     Για εμάς, η ουσία του ζητήματος είναι ότι πρέπει οι συνάδερφοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις σημαντικές νομικές πληροφορίες και να μην εξαναγκαζόμαστε να καταβάλουμε ένα σημαντικό μέρος του μερίσματος σε τέτοιου είδους συνδρομές. Πρότεινε λοιπόν ο εκπρόσωπός μας, να αναλάβει ο Σύλλογος, ως νομικό πρόσωπο, τη διαπραγμάτευση με την ΕΣΔ και να καταβάλει ο ίδιος τις ετήσιες συνδρομές για όλους τους συναδέρφους, παρέχοντας έτσι σε όλους μας αυτές τις σημαντικές νομικές πληροφορίες δωρεάν. Ο Σύλλογος έχει χρήματα και εάν περιορίσει δραστικά τα έξοδα για ταξίδια και δεξιώσεις θα έχει περισσότερα, έτσι ώστε να προσφέρει στα μέλη του σημαντικές υπηρεσίες.

Τελικά ψηφίστηκε η εισήγηση του κ. Κοτζαμανίδη με 10 ψήφους (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Ραδίσης, Τσιρτσιμάλης) έναντι μίας του εκπροσώπου μας, που πρότεινε τα παραπάνω και τριών αποχών (Σιδηροπούλου, Ράπτης, Καρκάλης).

 

 • Εκδήλωση για «κουκουλονόμο»

     Την Τετάρτη ο ΔΣΘ διοργανώνει εκδήλωση για τις νέες διατάξεις περί «κουκουλονόμου». Μεταξύ των ομιλητών που προσκλήθηκαν είναι και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας (ο οποίος ακόμα δεν έχει απαντήσει). Συνιστά τουλάχιστον πρόκληση για όλους μας το γεγονός ότι προσκλήθηκε ο κ. Δένδιας, ο οποίος εισηγείται αυτά τα απαράδεκτα, αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα. Δυστυχώς ο κ. Λαμτζίδης μας το ανακοίνωσε μάλιστα και με μεγάλη χαρά το γεγονός αυτό. Φυσικά και η χαρά του είναι μεγάλη, καθώς πλέον έχει αναγάγει σε επίσημους συνομιλητές του όλους αυτούς που καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματά μας στην εργασία και στη ζωή μας και δεν ασχολείται με τους συναδέρφους, τη φωνή των οποίων δεν επιθυμεί να ακούσει μέσα από Γενική Συνέλευση. (Σημείωση επί του πιεστηρίου:τελικά η εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω του κλεισίματος της Βουλής και θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή).

 

 • Κέντρο Διαμεσολάβησης του ΔΣΘ

     Η πλειοψηφία του Δ.Σ. ΔΣΘ επιθυμεί να συστήσει Κέντρο Διαμεσολάβησης για την επίλυση ιδιωτικών διαφορών. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί μεγάλη συζήτηση και κατανόηση του θέματος.

     Δυστυχώς όμως, για μία ακόμα φορά, ένα σημαντικό θέμα έρχεται προς συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες. Μόλις την Τρίτη το απόγευμα 6-5-09, λάβαμε όλο το πολυσέλιδο υλικό που αφορά το Κέντρο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μελετήσουμε όλο το πολυσέλιδο αυτό υλικό σε δύο ημέρες έτσι ώστε να υποβάλουμε ουσιαστικές παρατηρήσεις. Όπως ήταν φυσικό ο εκπρόσωπός μας υπέβαλε αίτημα αναβολής της συζήτησης για την επόμενη συνεδρίαση. Το ίδιο αίτημα με το ίδιο περιεχόμενο υπέβαλαν επίσης ο κ. Καρκάλης και η κ. Σιδηροπούλου. Προς έκπληξή μας όμως, η συζήτηση δεν αναβλήθηκε με ψήφους 12 (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Βασιλειάδης, Ραδίσης, Βελιτζέλου, Ράπτης, Τσιρτσιμάλης) έναντι 4 (Βαλεργάκης, Σιδηροπούλου, Καρκάλης, Κλεισιάρης), αν και τα κείμενα δεν είχαν διαβασθεί σχεδόν από κανένα σύμβουλο. Αλήθεια, τις συζήτηση μπορούσε να γίνει με τέτοιες συνθήκες;

     Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο εκπρόσωπός μας, διαμαρτυρόμενος γιατί ακόμα ένα σημαντικό θέμα περνάει από το Συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες, αποχώρησε από τη Συνεδρίαση του Δ.Σ., εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τη λειτουργία του Οργάνου αυτού. Το ίδιο έπραξαν και η κ. Σιδηροπούλου και ο κ. Καρκάλης.

     Δυστυχώς, και λυπούμαστε για αυτό, δεν μπορούμε να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη του θέματος.

 

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας

 

 

www.enallaktiki.wordpress.com              e-mail:enallaktiki@hotmail.com

Συνεδρίαση Δ.Σ. Τετάρτη 29-4-09

 

          Συνολικά 15 παρόντες (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Τσαραμπουλίδης, Αχτσίδου, Μακρής, Παναγοπούλου, Μελανεφίδου, Γούλα, Ραδίσης, Βελιτζέλου, Ράπτης, Κλεισιάρης, Τσιρτσιμάλης) και 10 απόντες (Βαλεργάκης, Βασιλειάδης, Κωστατζίκη, Κωνσταντίνου, Σιδηροπούλου, Αντωνιάδης, Καρκάλης, Κουτσός, Τρελόπουλος, Σεραΐδου).

 

 • Αποφασίσθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΔΣΘ για τη διάσωση του αρχαίου ναού τη Αφροδίτης που υπάρχει στην Πλατεία Αντιγονιδών και κινδυνεύει με κατάχωση.

 

 • Κατάθεση στεφάνου για την Εργατική Πρωτομαγιά.

 

 • Ευρωεκλογές

          Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκ μέρους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στον Πρόεδρο του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου (αρμόδιο για τις εκλογές) κ. Καλαμίδα, από τον οποίο ζητήθηκε να διορισθούν περισσότεροι δικηγόροι στις ευρωεκλογές. Ο κ. Καλαμίδας διεμήνυσε ότι θα προσπαθήσει να καλυφθούν από δικηγόρους περισσότερα εκλογικά τμήματα από ότι στις προηγούμενες εκλογές, στις οποίες οι δικηγόροι είχαν καλύψει περίπου το 77% των εκλογικών τμημάτων. Μακάρι να διαψευσθούμε αλλά το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Το ποσοστό των δικηγόρων που διορίζεται (αυτό ισχύει και για το ΔΣΘ) ανέρχεται σε 55-57%, ενώ των δικαστικών υπαλλήλων αγγίζει το 100%. Δυστυχώς το θέμα δεν έχει λυθεί νομοθετικά μέχρι τώρα και δεν υπάρχουν εκ μέρους της ηγεσίας του Δικηγορικού Σώματος αντιδράσεις τέτοιες (σχεδόν είναι ανύπαρκτες και περιορίζονται σε συναντήσεις και παρακλήσεις) που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Πολιτεία και θα την αναγκάσουν να αποδεχθεί τα αιτήματά μας. Η κλήρωση για το διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί μετά τις 19-5-09.

 

 • Αναφορά του Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Μυλωνά, για τις ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές που δέχεται το μέλος της, κ.Γιώργος Τζαμαδάνης δικηγόρος – ποιητής, για τη ζωή του και τη σωματική ακεραιότητα του ιδίου και της οικογένειάς του, με αφορμή το γνωστό πλέον ποίημα «Κατσαρίδα».

 

 • Υπόθεση Καθαρίστριες

     Εκδόθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης 5 αποφάσεις επί εφέσεων που άσκησε ο ΔΣΘ για αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων που απέρριπταν προσφυγές του ΔΣΘ  για ΠΕΕ (Πράξεις Επιβολής Εισφορών) που επέβαλε το Ι.Κ.Α. για το θέμα της ασφάλισης των καθαριστριών. Έτσι, παρέμειναν οι ΠΕΕ, με τις οποίες καλείται ο ΔΣΘ να καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά (περίπου 90.000€, τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί).

 

 • Διενέργεια προκαταρκτικής για αφισοκόλληση

     Ο Εισαγγελέας Πλημ/κών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστώσει εάν τελέσθηκε το αδίκημα της παράνομης αφισοκόλλησης από τους υποψήφιους Προέδρους του ΔΣΘ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών του Συλλόγου (αφορά τους δρόμους πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου). Είναι μία απαράδεκτη ενέργεια, που έρχεται να προστεθεί στην επίσης απαράδεκτη ενέργεια του Πρόεδρου της Επιτροπής Κτιρίου κ. Αγγελόπουλου, ο οποίος απαιτεί να αφαιρεθούν οι κάθε είδους ανακοινώσεις από όλους τους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου. Αυτές οι ενέργειες στρέφονται σαφέστατα κατά της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και του δικαιώματος των συναδέλφων για ενημέρωση για ο,τιδήποτε συμβαίνει εντός του Δικαστικού Μεγάρου. Εάν προσθέσουμε και τον έλεγχο ταυτοτήτων που έγινε στα μέλη του Δ.Σ. (ακόμα και στον ίδιο τον Πρόεδρο) στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, όταν προσέρχονταν στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7-5-09, τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι υπό διωγμό από το Δικαστικό Μέγαρο και θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η εκδίωξή του από αυτό. Είναι γνωστή άλλωστε η θέση των Εφετών, που με έγγραφο ζήτησαν την απόδοση του χώρου όπου στεγάζεται ο ΔΣΘ, στο Εφετείο. Πάντως αυτή η άποψη φαίνεται πως βρίσκει και αρκετούς υποστηρικτές εντός του Δ.Σ. του ΔΣΘ, καθώς από αρκετούς συμβούλους έχει εκφραστεί η θέση ότι πρέπει να αγοράσει ο Σύλλογος ακίνητο για να μετακομίσει όλες τις υπηρεσίες του. Ήδη η αρχή έγινε με την απόφαση για μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης.

 

 • Μετεγκατάσταση βιβλιοθήκης του ΔΣΘ

     Ήδη το «έγκλημα» αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Δημοσιεύθηκε σε τοπικές εφημερίδες η πρόσκληση προσφορών, με την οποία ο ΔΣΘ αναζητεί ακίνητο από 300 έως 1.300τ.μ. (!!!!!!!!!!!) για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη του. Η προθεσμία είναι σχεδόν 15ήμερη και λήγει στις 15-5-09. Εάν το συνδυάσουμε με το παραπάνω θέμα, τότε γίνεται περισσότερο κατανοητό ποιοι θέλουν να φύγει ο ΔΣΘ από το Δικαστικό Μέγαρο. Τι να το κάνει ο Σύλλογος το ακίνητο των 1.300τ.μ.; Η δαπάνη ενός τεράστιου χρηματικού ποσού από τα αποθεματικά του Συλλόγου είναι δεδομένη και σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες ενέργειες. Όμως, παρά τις προσπάθειές μας στο Δ.Σ., αυτή η αγορά για να σταματήσει πρέπει να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι συνάδελφοι, εμποδίζοντας το έγκλημα αυτό για τα οικονομικά του Συλλόγου. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση για το θέμα αυτό, όπως και για τον απολογισμό του έτους 2008, ο οποίος παρουσιάζει για πρώτη φορά «μαύρη τρύπα» 400.000€. Φυσικά η πλειοψηφία που διοικεί το Σύλλογο φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι τη σύγκλησή της και για αυτό την αρνείται πεισματικά. Σας καλούμε να υπογράφετε το κείμενο που θα κυκλοφορήσει από Δευτέρα 11-5-09 για τη σύγκληση Γ.Σ.

 

 • Προκήρυξη θέσης Διευθυντή του Συλλόγου

     Το Δ.Σ. αποφάσισε να προκηρύξει την πλήρωση θέσης Διευθυντή του Συλλόγου. Το σκεπτικό που επικράτησε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. ήταν ότι πρέπει να υπολογισθούν με ποσοστό 40% τα τυπικά προσόντα (βαθμός πτυχίου, ξένη γλώσσα, γνώση Η/Υ – χωρίς όμως πιστοποίηση – μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ) και με ποσοστό 60% η προσωπικότητα, η διευθυντική ικανότητα και η γνώση του αντικειμένου, τα οποία θα διαπιστωθούν από διαδικασία προσωπικής συνέντευξης (;;;;;;;;). Είναι γνωστό ότι η διαδικασία της συνέντευξης, που έχει θεσμοθετήσει η παρούσα κυβέρνηση, για την πρόσληψη υπαλλήλων έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από νομικούς κύκλους. Κατά απαράδεκτο όμως τρόπο, η πλειοψηφία του Δ.Σ. επιδιώκει μέσα από μία 5λεπτη ή 10λεπτη συνέντευξη να διαμορφώσει εικόνα για όλα τα παραπάνω και προσμετρήσει αυτή την συνέντευξη σε ποσοστό 60%, παραβλέποντας ουσιαστικά τα τυπικά προσόντα, καθώς αυτά μπορούν να ανατραπούν από τη διαδικασία της συνέντευξης. Μάλιστα, κάποια μέλη, όπως ο κ. Ραδίσης, υποστήριξαν ότι το ποσοστό του 60% πρέπει να αυξηθεί και να φτάσει το 70%, ίσως και παραπάνω. Ο εκπρόσωπός μας υποστήριξε ότι το ποσοστό πρέπει να είναι αντίστροφο (μάλιστα τα τυπικά προσόντα να έχουν ποσοστό 70%) και να υπερισχύουν αντί των λεγόμενων ουσιαστικών, γιατί σε μία πεντάλεπτη διαδικασία δεν μπορεί να ανατρέπεις τα τυπικά προσόντα που απέκτησε κάποιος με κόπο πολλών ετών. Η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν ότι οι συνάδερφοι είναι γνωστοί και τους ξέρουμε. Δηλαδή εάν κάποιος δεν είναι γνωστός στα μέλη του Δ.Σ. ας μην μπει στον κόπο να υποβάλει αίτηση. Η κρίση είναι δεδομένη για αυτόν. Φυσικά καταψηφίσαμε την προκήρυξη.

 

 • Αίτημα ομάδας μπάσκετ του Συλλόγου για ενίσχυση με 7.800€

     Ήδη η ομάδα αυτή έχει ενισχυθεί με 5.000€ και ζήτησε ενίσχυση άλλων 7.800€ για να καλύψει λειτουργικά έξοδα. Με παρέμβαση του εκπροσώπου μας απετράπη η απόφαση επί του αιτήματος αυτού και ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της ομάδας να επανέλθουν με περισσότερες λεπτομέρειες επί του αιτήματος.

 

 • Αναφορά κατά συναδέλφου γιατί χρησιμοποίησε σε δίκη αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) που λήφθηκε παράνομα (όχι φυσικά από τον ίδιο) και αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

     Η αναφορά τέθηκε στο Αρχείο με ψήφους 7 υπέρ (Μυλωνάς, Μακρής, Γούλα, Μελανεφίδου, Ραδίσης, Ράπτης, Τσιρτσιμάλης) 5 κατά (Λαμτζίδης, Τσαραμπουλίδης, Κοτζαμανίδης, Αχτσίδου, Κλεισιάρης) που υποστήριξαν ότι έπρεπε να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό και ένα λευκό (Γεωργιλάς).

     Κατά την άποψή μας είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιεί ο δικηγόρος τέτοιο υλικό που παραβιάζει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, τελώντας έτσι αξιόποινη πράξη.

 

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας

 

 

www.enallaktiki.wordpress.com              e-mail:enallaktiki@hotmail.com

 

Συνεδρίαση Δ.Σ. Πέμπτη 9-4-09

 

          Δεν πραγματοποιήθηκε η Συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας. Συνολικά 12 παρόντες (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Τσαραμπουλίδης, Μακρής, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Ραδίσης, Κλεισιάρης, Κουτσός, Τσιρτσιμάλης) και 13 απόντες (Βαλεργάκης, Βασιλειάδης, Παναγοπούλου, Γούλα, Κωνσταντίνου, Σιδηροπούλου, Μελανεφίδου, Βελιτζέλου, Ράπτης, Καρκάλης, Αντωνιάδης, Τρελόπουλος, Σεραΐδου).

 

 Συνεδρίαση Δ.Σ. Μ. Τετάρτη 15-4-09

 

          Συνολικά 14 παρόντες (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Γούλα, Μελανεφίδου, Ραδίσης, Ράπτης, Κλεισιάρης, Τσιρτσιμάλης) και 11 απόντες (Βασιλειάδης, Μακρής, Παναγοπούλου, Κωνσταντίνου, Σιδηροπούλου, Βελιτζέλου, Καρκάλης, Αντωνιάδης, Κουτσός, Τρελόπουλος, Σεραΐδου).

 

 • Εισπρακτικές Εταιρίες

     Κατατέθηκε από το ΔΣΘ στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης στις 16-4-09 μηνυτήρια αναφορά για τη δράση των εισπρακτικών εταιριών.

 

 • Προθεσμιακές καταθέσεις του ΔΣΘ

     Όπως μας ενημέρωσε ο ταμίας του Δ.Σ. κ. Γεωργιλάς την επομένη ημέρα έληγαν οι προθεσμιακές καταθέσεις στις οποίες έχει ο ΔΣΘ κατατεθειμένα τα χρήματα του Συλλόγου (περίπου 3 εκατ. Ευρώ) και έπρεπε να αποφασίσουμε για την ανανέωση των συμβάσεων αυτών. Όμως, αντί να έρθει μία γραπτή και ολοκληρωμένη εισήγηση για να γνωρίζουμε και να συγκρίνουμε τα επιτόκια καταθέσεων που χορηγούν οι διάφορες Τράπεζες, ο Ταμίας ανέπτυξε προφορικά μία σειρά από Τράπεζες και επιτόκια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σχηματίσουμε συνολική εικόνα για το τι ακριβώς συμφέρει το Σύλλογο. Παρά τις διαμαρτυρίες που υπήρχαν, αποφασίσθηκε εντελώς «στο πόδι», να τοποθετήσουμε τα χρήματα του Συλλόγου σε διάφορες Τράπεζες. Λυπούμαστε, αλλά δεν είμαστε σε θέση να σας πληροφορήσουμε σε ποιες Τράπεζες τοποθετήθηκαν τα χρήματα και με ποιο επιτόκιο, καθώς, εξαιτίας της απαράδεκτης διαδικασίας που ακολουθήθηκε, δεν λάβαμε γνώση των επιμέρους λεπτομερειών. Και μιλάμε για 3 εκατ. Ευρώ!!! Ο εκπρόσωπός μας διαφώνησε συνολικά με όλη τη διαδικασία και δεν ψήφισε φυσικά την εισήγηση.

 

 • Οικονομική ενίσχυση συναδέλφων ενόψει Πάσχα

     Αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση 10 συναδέλφων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με 500€ έκαστος, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Δεν παραγνωρίζουμε ούτε αμφισβητούμε το γεγονός ότι οι συνάδελφοι αυτοί έχουν οικονομικά προβλήματα, όπως άλλωστε νομίζουμε και πολλοί άλλοι εκατοντάδες συνάδελφοι. Όμως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κριτήριο επιλογής των συναδέλφων αυτών. Σε ερώτηση του εκπροσώπου μας εάν έχει γίνει κάποιου είδους ανακοίνωση ή τέλος πάντων με ποια διαδικασία επιλέγονται αυτοί οι συνάδελφοι η απάντηση του κ.Ταμία ήταν «αφοπλιστική». Απάντησε ότι όποιος σύμβουλος γνωρίζει κάποιον που έχει ανάγκη, το λέει στο Συμβούλιο και λαμβάνει την ενίσχυση!!!, και ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ανακοίνωση. Δηλαδή μία εντελώς αδιαφανή διαδικασία, που περιορίζεται και παραμένει μεταξύ των συμβούλων και η οποία παραπέμπει ευθέως σε διαδικασία «ρουσφετιού». Ο εκπρόσωπός μας φυσικά δεν ψήφισε την καταβολή της ενίσχυσης και ήταν ο μοναδικός.

 

 • Αίτημα οικονομικής ενίσχυσης συναδέλφου με 7.000€

     Συνάδελφος κατέθεσε αίτηση ζητώντας οικονομική ενίσχυση (προσοχή, όχι δάνειο) 7.000€, γιατί έχει απλήρωτο το Ταμείο Προνοίας δύο χρόνια, χρωστάει διάφορα χρηματικά ποσά σε διάφορα φαρμακεία για αγορά φαρμάκων και διάφορα χρηματικά ποσά για ιατρικές εξετάσεις που διενήργησε. Μέσα στο ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνεται και αίτημα για χορήγηση 3.000€ για να ανοίξει καινούριο γραφείο!!! Ήδη ο συνάδελφος χρωστάει στο Σύλλογο 6.500€ από παλαιότερα δάνεια που έλαβε (έχει απασχολήσει το Δ.Σ. πάρα πολλές φορές με παρόμοια αιτήματα) και του έχει γίνει κατάσχεση στο μέρισμα από τρίτους για απαιτήσεις που έχουν σε βάρος του. Προς έκπληξη όλων σας, αποφασίσθηκε η ενίσχυσή του με 7.000€, για να πληρωθεί το Ταμείο Πρόνοιας, να εξοφλήσει τα οφειλόμενα σε φαρμακεία και εξετάσεις (θα τα καταβάλει απευθείας ο Σύλλογος στους τρίτους) και εάν λάβει πίσω από το Προνοίας κάποια ποσά για τις εξετάσεις και τα φάρμακα, αυτά να επιστραφούν στο Σύλλογο…..Εάν λάβει βέβαια…..Ο εκπρόσωπός πρότεινε να μη δοθεί κανένα ποσό ενώ τρεις Σύμβουλοι (Λαμτζίδης, Ραδίσης, Κωστατζίκη) πρότειναν να δοθεί το ποσό μόνο εάν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης(;;;;). Οι υπόλοιποι ψήφισαν την ως άνω απόφαση….Χωρίς περαιτέρω σχόλια….

 

 • Αντίδραση ΔΣΘ σε Κτηματομεσιτικά Γραφεία που διαφημίζουν ότι παρέχουν νομικές υπηρεσίες

     Από έρευνα της Επιτροπής Οργάνωσης και Απονομής Δικαιοσύνης του ΔΣΘ διαπιστώθηκε ότι 7 μεσιτικά γραφεία και 13 γραφεία είσπραξης κοινοχρήστων διαφημίζουν ότι-μεταξύ των άλλων-παρέχουν και νομική υποστήριξη, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τον Κώδικα Δικηγόρων, καθώς με βάση αυτόν η άσκηση κάθε είδους νομικής προστασίας ανήκει αποκλειστικά στο Δικηγόρο. Αποφασίσθηκε να σταλούν τα ονόματα στην Εισαγγελία για κίνηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για να σφραγισθούν τα γραφεία αυτά και η κατάθεση αγωγής αποζημίωσης για ηθική βλάβη των μελών του ΔΣΘ. Η αντίδρασή μας σε τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να είναι άμεση. Οπωσδήποτε όμως, το ζήτημα είναι γενικότερο και έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται «άνοιγμα του επαγγέλματος». Θα μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε που έχει εταιρία ή μία επιχείρηση (χωρίς πτυχίο Νομικής και άδεια επαγγέλματος) να προσλαμβάνει δικηγόρους ως υπαλλήλους και να πραγματοποιεί νομικές εργασίες. Είναι ακριβώς αυτό που προωθείται από την Ε.Ε. και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, γιατί εάν εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο θα σημάνει και το επαγγελματικό τέλος πολλών συναδέλφων. Ο εκπρόσωπός μας πρότεινε επιπλέον να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για να υπάρχει συντονισμένη αντίδραση όλου του Σώματος.

 

 • Μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης του ΔΣΘ

     Δυστυχώς στην συνεδρίαση αυτή συντελέσθηκε, κατά τη γνώμη μας, ένα μεγάλο «έγκλημα». Αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. (Λαμτζίδης, Μυλωνάς, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Ραδίσης, Ράπτης, Τσιρτσιμάλης) η προωθούμενη εδώ και αρκετό καιρό μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης του ΔΣΘ εκτός του Δικηγορικού Συλλόγου και εκτός του Δικαστικού Μεγάρου. Μάλιστα, θα γίνει ανακοίνωση στον Τύπο για την ανεύρεση χώρου (περίπου 300 τ.μ.) «πλησίον» του Μεγάρου για αγορά του. Στη θέση του χώρου, όπου σήμερα στεγάζεται η βιβλιοθήκη, θα μεταφερθούν άλλες υπηρεσίες του Συλλόγου.

     Κατά τη γνώμη μας, η οποία εκφράσθηκε και εντός του Δ.Σ., είναι τεράστιο λάθος η απομάκρυνση της βιβλιοθήκης από το Δικαστικό Μέγαρο. Σήμερα, ανά πάσα στιγμή, και κυρίως όταν δικάζουμε και χρειάζεται να δούμε κάτι την τελευταία στιγμή, προστρέχουμε αμέσως στη βιβλιοθήκη. Αυτή η δυνατότητα από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρχει. Εάν απομακρυνθεί η βιβλιοθήκη, θα χάσει εντελώς τη λειτουργικότητά της και μάλλον δεν θα την επισκέπτεται κανείς ή όποιος την επισκέπτεται θα υποβάλλεται σε επιπλέον ταλαιπωρία. Ήδη βέβαια, τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο των νέων τεχνολογιών και τη χρήση από τα γραφεία μας διαφόρων sites με νομικές πληροφορίες, ο αριθμός των συναδέλφων που επισκέπτονται καθημερινά τη βιβλιοθήκη έχει μειωθεί πολύ.

     Είναι όμως, ακατανόητη, έως περίεργη, η επιμονή της ως άνω πλειοψηφίας να φύγει η βιβλιοθήκη από το Δικαστικό Μέγαρο. Εμείς προτείναμε να διεκδικήσει ο Σύλλογος από το ΤΑΧΔΙΚ το χώρο του ισογείου, όπου στεγαζόταν το «καφέ» του Δικαστικού Μεγάρου και το οποίο εδώ και χρόνια δεν έχει εκμισθωθεί. Μάλιστα, υπάρχει και η σχετική αλληλογραφία με το ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο μας κάλεσε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο εμείς, ως ΔΣΘ, όσο και η Επιτροπή Διοίκησης του Μεγάρου. Είναι ένας χώρος, στον οποίον μπορεί να στεγαστεί μία σύγχρονη βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, ράφια για βιβλία και πολλούς Η/Υ για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Και κυρίως εντός του Δικαστικού Μεγάρου για άμεση διευκόλυνση ενώ και τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση θα την αναλάβει η «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ».

     Όμως, μάλλον η απόφαση είχε ήδη ληφθεί. Με διάφορες δικαιολογίες, ότι δεν θα μας δώσουν το χώρο γιατί οι Δικαστές θέλουν να κάνουν εκεί αίθουσα Εφετείου, η ως άνω πλειοψηφία δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία να διεκδικηθεί ο χώρος από το ΤΑΧΔΙΚ και επέμεινε να απομακρυνθεί η βιβλιοθήκη από το Δικαστικό Μέγαρο, αγοράζοντας ο ΔΣΘ ακίνητο. Όμως, είναι πάρα πολλοί και οι Δικαστές οι οποίοι χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη καθημερινά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Σύλλογος θα δαπανήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την αγορά και την επισκευή του χώρου που μπορεί να φθάσει και τα 2-3 εκατ. Ευρώ (αν αναλογισθεί κανείς ότι κάθε αίθουσα δικηγόρων που ανακαινίσθηκε κόστισε 30.000€, σύνολο δηλ. 90.000€, με τα οποία μάλλον μπορείς να αγοράσεις ένα πολύ καλό δυάρι διαμέρισμα). Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται τα χρήματά μας κατ’ αυτόν τον τρόπο χωρίς να ερωτηθούμε και μάλιστα όταν πρόκειται για μία τόσο μεγάλη δαπάνη.

     Όσο για το χώρο που θα αφήσει η σημερινή βιβλιοθήκη, μάλλον προορίζεται για τα γραφεία της Διοίκησης (για να έχει ο καθένας αντιπρόεδρος το δικό του γραφείο).

     Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη ακούγονται φωνές εντός του Δ.Σ. ότι πρέπει να φύγει ολόκληρος ο Σύλλογος από το Δικαστικό Μέγαρο, γιατί δήθεν δεν χωράμε. Δηλαδή, αυτό που ζήτησαν οι Δικαστές πριν λίγο καιρό.

     Ο εκπρόσωπός μας φυσικά, δεν ψήφισε για τη μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης εκτός του Δικαστικού Μεγάρου, η οποία καταψηφίστηκε συνολικά από τρεις Συμβούλους (Γούλα, Μελανεφίδου, Κλεισιάρης) ενώ υπερψηφίστηκε από τους Λαμτζίδη, Μυλωνά, Γεωργιλά, Κοτζαμανίδη, Βαλεργάκη, Τσαραμπουλίδη, Κωστατζίκη, Αχτσίδου Ραδίση, Ράπτη, Τσιρτσιμάλη

 • Εκμίσθωση του ισογείου της Διαγωνίου

     Αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. (Λαμτζίδης, Γεωργιλάς, Κοτζαμανίδης, Βαλεργάκης, Τσαραμπουλίδης, Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Γούλα, Μελανεφίδου, Ραδίσης, Ράπτης, Τσιρτσιμάλης) η εκμίσθωση του ισογείου του Κτιρίου της Διαγωνίου για εμπορική χρήση. Πρόκειται για μία απόφαση που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία και τη μορφή του Κτιρίου. Στο βωμό του κέρδους, απεμπολούμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Συλλόγου μας και αλλάζουμε κυριολεκτικά (προς το χειρότερο) τη μορφή του. Το Κτίριο αυτό είναι σε κεντρικότατο σημείο και πρέπει να σηματοδοτεί την πολυσχιδή δραστηριότητα που πρέπει να αναπτύσσει ο ΔΣΘ. Πρέπει να είναι ένα Κτίριο «ζωντανό», ανοικτό στους Δικηγόρους και στην Κοινωνία της Θεσσαλονίκης με εκδηλώσεις, σεμινάρια, συζητήσεις και κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα και μόνο. Βέβαια, ο Σύλλογος, φρόντισε με τις σιδεριές που τοποθέτησε να το καταστήσει σιδηρόφρακτο (ως νέα Αμερικάνικη Πρεσβεία). Εάν δημιουργηθεί μία καφετέρια, όπως εικάζεται, γιατί ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές («ανεπίσημα», όπως ειπώθηκε) ή κατάστημα ρούχων ή ο,τιδήποτε άλλο κατάστημα εμπορικής χρήσης αλλοιώνεται όλη η φυσιογνωμία του Κτιρίου. Σε αυτήν την περίπτωση η είσοδος των Δικηγόρων και γενικώς των χρηστών του Κτιρίου θα γίνεται από το πορτάκι της οδού Ισαύρων (σαν να είμαστε δηλαδή κλέφτες). Το τελευταίο διάστημα το Κτίριο έχει αποκτήσει ζωντάνια με τις εκδηλώσεις που γίνονται, τα σεμινάρια νομικής ορολογίας και την προβολή των κινηματογραφικών ταινιών από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία και έτσι πρέπει να συνεχίσει να είναι. Το ισόγειο μπορεί να διαμορφωθεί σε εντευκτήριο για τους συναδέλφους και για την ανάπτυξη μόνιμων δράσεων των συναδέλφων (έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ), με ελεύθερη είσοδο στο κοινό της πόλης για την προβολή της εξωδικηγορικής δραστηριότητας των συναδέλφων μας.

     Εμείς δεν δεχτήκαμε να συναινέσουμε σε αυτήν την παράδοση του Κτιρίου σε εμπορική χρήση. Συνολικά μειοψήφησαν δύο Σύμβουλοι (Μυλωνάς, Κλεισιάρης).

 

 • Ευρωεκλογές

     Πέντε συνάδελφοι που εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο Συνήγορο του Πολίτη, και ως εκ τούτου τελούν σε αναστολή από το δικηγορικό επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, υπέβαλαν αίτηση στο ΔΣΘ για να λάβουν τελικά μέρος και για να τους συμπεριλάβουμε στις καταστάσεις που θα στείλουμε στον Άρειο Πάγο. Η αίτηση έγινε δεκτή!!! Εάν τελικά διοριστούν, μάλλον θα πάρουν τη θέση κάποιων συναδέλφων, που τελικά δεν θα πάνε και μάλλον χρειάζονται τα χρήματα της αποζημίωσης πολύ περισσότερο από τους εν λόγω  συναδέλφους.

 

 • Οικονομική ενίσχυση σε ομάδα ποδοσφαίρου του Συλλόγου

     Αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση, κατόπιν αιτήματος, μίας, εκ των τριών, ομάδας ποδοσφαίρου του Συλλόγου με 3.000€.

ΕΛΕΟΣ πια!!!! Πόσα χρήματα δίνουμε κάθε χρόνο στις τρεις ομάδες ποδοσφαίρου; Περιττό να αναφέρουμε ότι ο εκπρόσωπός μας ήταν ο μοναδικός που μειοψήφησε.

 

 • Γνωμοδοτήσεις Καθηγητών Πανεπιστημίου

     Αποφασίσθηκε η καταβολή ποσού 3.000€ και 2.500€ σε δύο Καθηγητές Πανεπιστημίου αντίστοιχα για γνωμοδοτήσεις που έκαναν για το Κτηματολόγιο και για άλλες νομικές εργασίες. Ο εκπρόσωπός μας ήταν ο μοναδικός που διαφώνησε.

 

 • Κτηματολόγιο

     Για το τέλος αφήσαμε κάτι που αλιεύσαμε από τα πρακτικά της υπ’αριθμ. 51η/18-12-2008 συνεδρίασης του Δ.Σ. και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Προκειμένου να υποβάλει ο ΔΣΘ δηλώσεις για τα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του (τρία συνολικά), ο κ. Πρόεδρος ανέθεσε μόνος του, απευθείας, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., σε υποψήφιο της παράταξής του την σχετική έρευνα, τη σύνταξη των δηλώσεων και την υποβολή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Για το σκοπό αυτό εγκρίθηκε στην ως άνω συνεδρίαση η καταβολή αμοιβής 500€ στο συνάδελφο. Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την εργασία που πραγματοποίησε ο συνάδελφος, ούτε και εν γένει την προσωπικότητά του, καθώς πρόκειται πραγματικά για εξαίρετο συνάδελφο. Και είναι προς τιμή του το γεγονός ότι στην αίτηση που υπέβαλε για καταβολή αμοιβής δεν αιτείται κανένα ποσό συγκεκριμένα αλλά αυτό το αφήνει στην κρίση του Δ.Σ.

     Όμως, υπάρχει μείζον ζήτημα για τον Πρόεδρο του ΔΣΘ, κ. Λαμτζίδη, ο οποίος εντελώς αδιαφανώς, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., επέλεξε για την εργασία αυτή συνάδελφο, ο οποίος ήταν υποψήφιος της παράταξής του (στις εκλογές του 2008 και του 2005). Έπρεπε να εκδώσει ανακοίνωση, να κάνει γνωστό το γεγονός, να υποβληθούν αιτήσεις από τους συναδέλφους και με διαδικασία κληρώσεως να επιλεγούν οι συνάδελφοι (και γιατί όχι, περισσότεροι του ενός) για την υποβολή των δηλώσεων.

 

Σχόλια και παρατηρήσεις:

 

Είναι πια δεδομένο ότι το ΔΣ του ΔΣΘ κατασπαταλάει τεράστια ποσά για διευκολύνσεις και χατίρια λίγων με ψηφοθηρικό χαρακτήρα ενώ το μέρισμα έχει καθηλωθεί στα 600 € το εξάμηνο το οποίο με τις κρατήσεις για πολλούς συναδέλφους φθάνει στο ποσό των 300 – 400 €.

Από την άλλη πλευρά η σχηματισθείσα πλειοψηφία του ΔΣΘ μετά τις εκλογές από τις παρατάξεις των Γαρούφα, Λαμτζίδη, Γεωργιλά, Κοτζαμανίδη, Ραδίση και ACTUS φαίνεται να αναλάμβάνει δράσεις που εκπροσωπούν ιδιοτελή συμφέροντα και κατασπατάληση των πόρων του Συλλόγου που προέρχονται από τον μόχθο των συναδέλφων. Πώς άλλωστε εξηγείται η μετακόμιση της βιβλιοθήκης χωρίς να ερευνηθούν οι ανάγκες για μία λειτουργική βιβλιοθήκη από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης και η εξυπηρέτησή μας από τις υπάρχουσες δομές ενώ παράλληλα εκκρεμούσε μία εισήγηση του κ. Γεωργιλά για αγορά συγκεκριμένου ακινήτου από το φθινόπωρο του 2008. Η ευθύνη δεν είναι μόνο όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις αλλά και αυτών των συμβούλων που απέχουν από τις συνεδριάσεις δίνοντας λευκές επιταγές σε μία  κακόβουλη σαθρή πλειοψηφία.  

Καλούμε τον κ. Κωνσταντίνου να συγκαλέσει την Επιτροπή  Βιβλιοθήκης για το παραπάνω ζήτημα και όλους τους συμβούλους να παρίστανται στις συνεδριάσεις των ΔΣ ειδάλλως να παραιτηθούν και να δώσουν τη θέση τους σε εκείνους που πράγματι είναι πρόθυμοι να εκπροσωπούν και να χειρίζονται τις κοινές υποθέσεις των δικηγόρων.

Τέλος επειδή οι κοινές υποθέσεις απαιτούν τη συμμετοχή όλων καλούμε τους συναδέλφους να στείλουν ηλεκτρονικά αίτημα για σύγκληση γενικής συνέλευσης σχετικά με την αγορά ακινήτου στην Εναλλακτική Πρωτοβουλία.

 

 

 

 

                                                           Ευχαριστούμε για την υπομονή σας

 

Συνεδρίαση Πέμπτης 2-4-09

 

 • Παραβιάσεις δικαιωμάτων αλλοδαπών που αιτούνται πολιτικό άσυλο και συμπεριφορά αστυνομικών υπαλλήλων κατά δικηγόρων.

Αποφασίστηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δ.Σ. και η συνάντησή της με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 6-4-09.

 • Ειρηνοδικείο Λαγκαδά

Σύσκεψη στο Λαγκαδά για την ανέγερση νέου κτιρίου του Ειρηνοδικείου την Παρασκευή 3-4-09.

 • Επίδομα ΟΑΕΔ για νέους συναδέλφους

Αποφασίσθηκε η στήριξη της προσπάθειας των νέων συναδέλφων που έχουν εξαιρεθεί από την απόφαση του ΟΑΕΔ για το επίδομα προς τους νέους επαγγελματίες.

 • Συνήγορος του Πολίτη

Αποφασίσθηκε να γίνει η πρόταση προς το Συνήγορο του Πολίτη για παραχώρηση (με μίσθωμα) χώρου του Κτιρίου της Διαγωνίου για τη δημιουργία Παραρτήματος Β. Ελλάδας του Συνηγόρου.

 • Ορισμός τριών μελών του Δ.Σ. για την επιτροπή πρόσληψης δικηγόρου στο Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού.
 • Ποινική δίωξη κατά τεσσάρων συναδέλφων (ένας είναι μέλος του Δ.Σ., δύο είναι πρώην μέλη του ΔΣ και ένας είναι συνδικαλιστής) για διατάραξη συνεδριάσεως δικαστηρίου (197ΠΚ§2) από κοινού (το θέμα τέθηκε από την παράταξή μας).

Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής αποχής (με απόφαση της Ολομέλειας) για το ασφαλιστικό το 2008, και συγκεκριμένα στις 20-3-08, το Α’ Τριμ. Πλημ. Θες/νίκης, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Κουτσοχρήστο, δεν έδινε αναβολή σε συνάδελφο, η οποία είχε προβάλει το αίτημα αυτό λόγω της αποχής μας. Η συνάδελφος ζήτησε τη συνδρομή τεσσάρων συνδικαλιστών της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας», καθώς σχεδόν ολόκληρο το Δ.Σ. ήταν στην Αθήνα, γιατί εκείνη την ημέρα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο. Οι συνάδελφοι παρενέβησαν στη διαδικασία, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και την αναβολή της υπόθεσης. Ο κ. Κουτσοχρήστος εκείνη τη ημέρα, με μία απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά που είχε, προσέβαλε στο πρόσωπο των συναδέλφων, που υπερασπίζονταν τα δικαιώματά μας, ολόκληρο το Σώμα των δικηγόρων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει και τη σύλληψή τους. Τελικά μετά την παρέμβαση των συναδέλφων δόθηκε αναβολή στην υπόθεση, δείχνοντας έτσι, πως με την σθεναρή και επίμονη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες. Όμως, ο κ. Κουτσοχρήστος, ενεργώντας εκδικητικά και σε επίδειξη δύναμης κατά ολόκληρου του Σώματος των δικηγόρων, έστειλε τη δικογραφία στον Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που είχαν τελεστεί στο ακροατήριο από τους συναδέλφους. Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά των συναδέλφων και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο ΔΣΘ προχώρησε σε 24ωρη αποχή στις αρχές Ιουνίου 2008. Πριν από λίγες ημέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των συναδέλφων αυτών για το ως άνω αδίκημα και κλήθηκαν σε απολογία ενώπιον Πταισματοδίκη.

Αποφασίσθηκε για το λόγο αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας 24ωρη αποχή για την Πέμπτη 9-4-09 (με ψήφους 12-6, οι μειοψηφούντες δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί αποχή), να δοθεί συνέντευξη Τύπου την ίδια ημέρα και να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Δική μας πρόταση (η οποία δεν μπήκε σε ψηφοφορία) ήταν να γίνει 48ωρη αποχή και αποχή δια παντός από όλες τις συνεδριάσεις, στις οποίες προεδρεύει ο κ. Κουτσοχρήστος, καθώς τα κρούσματα κατά συναδέλφων είναι πολλά, από τον ως άνω Πρόεδρο.

 • Αίτηση συναδέλφου για λήψη έντοκου δανείου ποσού 10.000€ από το ΔΣΘ με παραχώρηση συναινετικής εγγραφής προσημείωσης της ακίνητης περιουσίας του.

Συνάδελφος που είχε αντιδικία με συνταξιούχο δικαστή, αιτήθηκε τη λήψη του ως άνω δανείου, καθώς ηττήθηκε στην αντιδικία, και του κοινοποιήθηκε επιταγή προς εκτέλεση για το ως άνω προσωρινά εκτελεστό ποσό. Το ΔΣ αποφάσισε να του χορηγηθεί το δάνειο με ταυτόχρονη εκχώρηση προς το ΔΣΘ του δικαιώματος του εφάπαξ από το ΚΑΔΙΘ.

Η παράταξη μας ψήφισε να μην δοθεί κανένα ποσό. Να δούμε μέχρι πότε ο Σύλλογος θα παίζει το ρόλο πιστωτικού οργανισμού. Σημειωτέον, ότι ο συνάδελφος, δεν άσκησε ακόμα, αίτηση αναστολής εκτελέσεως της πρωτόδικης απόφασης, όπως είχε τη δυνατότητα και η οποία πιθανολογείται σφόδρα ότι θα ευδοκιμούσε (με χορήγηση προσωρινής διαταγής). Μπορεί και όχι βέβαια, αλλά τουλάχιστον έπρεπε να την είχε ασκήσει.

 • Οικονομική ενίσχυση 6.000€ στο Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων, ο οποίος στεγάζεται δωρεάν στο Κτίριο της Διαγωνίου, ζήτησε οικονομική ενίσχυση 6.000€ από το ΔΣΘ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του, ενώπιον του Δ.Σ., τα χρήματα τα χρησιμοποιούν για κάποιον υπάλληλο (!!!) που έχουν, ο οποίος είναι συνταξιούχος δικηγόρος και για άλλα έξοδα. Σε επισήμανση-ερώτηση του εκπροσώπου μας προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων «ότι τα χρήματα που δίνουν στον υπάλληλο είναι μαύρα», ξεσηκώθηκαν (!!!) οι περισσότεροι σύμβουλοι και ζήτησαν να διαγραφούν από τα πρακτικά αυτά που δήλωσε ο κ. Πρόεδρος των Συνταξιούχων και η ερώτηση του εκπροσώπου μας, γιατί αυτά, δήθεν, προσβάλουν το Σύλλογο (!!!). Κάλεσαν μάλιστα τον κ. Πρόεδρο των Συνταξιούχων να δηλώσει, όπως και έκανε, ότι τελικά (;;;) τα χρήματα πάνε για λειτουργικά έξοδα, καφέδες κλπ. Αλήθεια, τι καφέδες και έξοδα είναι αυτά ύψους 6.000€, όταν δεν πληρώνουν και μίσθωμα; Ο εκπρόσωπός μας του επισήμανε ότι πριν λίγο δήλωσε πως τα χρήματα πηγαίνουν για τον υπάλληλο, αλλά οι περισσότεροι σύμβουλοι είπαν πως δεν …. άκουσε καλά ο εκπρόσωπός μας. Πραγματικά ντροπή….Τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ποσό των 6.000€, αν και ο ίδιος ο Ταμίας του ΔΣΘ θεώρησε το ποσό υπερβολικό και αντιπρότεινε το ποσό των 2.000€. Η παράταξή μας ψήφισε να μη δοθεί κανένα ποσό. Και όλα αυτά μάλιστα τη  στιγμή που το μέρισμα διαρκώς συρρικνώνεται και βρισκόμαστε στη μέση της γνωστής οικονομικής κρίσης.

 • Δημοσιεύματα στο Τύπο για το θέμα των καθαριστριών

Ο ΔΣΘ είχε προσλάβει άτυπα το 1993 δύο καθαρίστριες για να καθαρίζουν τις τουαλέτες του Δικαστικού Μεγάρου. Το 2001 ο ΔΣΘ τις απέλυσε χωρίς να κοινοποιήσει καταγγελία και χωρίς να καταβάλει αποζημίωση και οι δύο καθαρίστριες άσκησαν αγωγή κατά του ΔΣΘ για καταβολή μισθών υπερημερίας ενώ έκαναν και καταγγελία στο ΙΚΑ γιατί δεν ήταν ασφαλισμένες. Οι καθαρίστριες κέρδισαν το Δικαστήριο με αμετάκλητη απόφαση ενώ επιβλήθηκαν σε βάρος του ΔΣΘ και πρόστιμα από το ΙΚΑ για τα μη επικολλούμενα ένσημα. Μέχρι σήμερα αυτή η ιστορία έχει κοστίσει στο Σύλλογο 130.000.000 δρχ. (!!!!!). Το 2001 που δημιουργήθηκε το ζήτημα, η παράταξή μας υποστήριξε ότι μας συνέδεε με τις καθαρίστριες σχέση εξαρτημένης εργασίας και έπρεπε να αναζητήσουμε συμβιβασμό, ο οποίος ανερχόταν τότε στο ποσό των 10.000.000 δρχ. Το ζήτημα θα τελείωνε εκεί. Όμως, η πλειοψηφία του Δ.Σ. σε μία επίδειξη πυγμής προς τις καθαρίστριες που απασχολούσε ανασφάλιστες και με εξευτελιστικό ημερομίσθιο (άσχετα εάν έπαιρναν τα φιλοδωρήματα των επισκεπτών), αποφάσισε να μην συμβιβασθεί και να συνεχίσει το δικαστικό αγώνα, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε σχέση εξαρτημένης εργασίας – γιατί καθάριζαν τις τουαλέτες του Μεγάρου -, με τα ως άνω αποτελέσματα. Μάλιστα, ο ΔΣΘ διέκοψε την υπερημερία μόλις το 2007, με την κοινοποίηση της καταγγελίας που έκανε. Έτσι, οι καθαρίστριες άσκησαν και δεύτερη αγωγή για μισθούς υπερημερίας μέχρι το 2007, η οποία συζητήθηκε στις 23-3-09. Για τη συζήτηση αυτή, το Δ.Σ. είχε αποφασίσει να προβάλει ένσταση πληρεξουσιότητας κατά του αντιδίκου-συναδέλφου, έχοντας ενδείξεις πως η μία εξ αυτών δεν βρίσκεται στη ζωή. Μάλιστα, το 2007 είχε ανατεθεί από το ΔΣΘ σε ιδιωτικό ερευνητή, έναντι αμοιβής 1.000€, να ψάξει εάν ζούσαν ή εάν απασχολούνταν σε άλλη εργασία. Το θέμα διοχετεύθηκε στο Τύπο και εμφανίσθηκαν τα σχετικά παραστατικά για την αμοιβή των 1.000€. Έγινε μεγάλη συζήτηση γιατί και από ποιον διοχετεύθηκαν και σύμβουλοι άλλης παράταξης υπέστησαν κυριολεκτικά διαδικασία ανάκρισης, ενώ από μερικούς συμβούλους προτάθηκε να γίνει έγκληση εναντίον τους για απιστία. Όμως, όλα τα παραστατικά πληρωμών, υποτίθεται πως είναι δημόσια και προσβάσιμα σε όλους τους συναδέλφους. Τουλάχιστον έτσι έπρεπε να είναι. Ο οικονομικός απολογισμός δημοσιεύεται και εγκρίνεται από το Δ.Σ. Μερικοί όμως θεωρούν ότι δεν πρέπει να μαθαίνει κανένας που πηγαίνουν τα χρήματα των συναδέλφων και όλα πρέπει να μένουν μεταξύ των συμβούλων. Όποιος τολμήσει να μεταφέρει πράγματα που ακούγονται στις συνεδριάσεις ή έγγραφα που έχουν δοθεί στους συμβούλους κατακρίνεται, υβρίζεται, στοχοποιείται ως εχθρός του Συλλόγου, του αφαιρείται ο λόγος στις συνεδριάσεις ενώ μιλάει, ο Πρόεδρος του κλείνει το μικρόφωνο, με απόφαση της πλειοψηφίας διαγράφονται από τα πρακτικά αυτά που έχει πει πριν από λίγο για να μην καταγραφούν, και η πλειοψηφία αποφασίζει και βγαίνουν ανακοινώσεις του Συλλόγου εναντίον του. Η παράταξή μας δέχθηκε στο παρελθόν τέτοια επίθεση από το Δ.Σ. και είμαστε παθόντες της κατάστασης που επικρατεί στο Δ.Σ., όπως έγινε και με την περίπτωση των Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Με την παράταξη, οι σύμβουλοι της οποίας κατηγορήθηκαν, έχουμε τεράστιες διαφορές σε πολλά θέματα. Όμως, από θέση αρχής, δεν δεχόμαστε να περνάνε αυτή τη διαδικασία ανάκρισης γιατί εξέφρασαν μία άποψη διαφορετική από αυτήν της πλειοψηφίας. Αυτή τη θέση εκφράσαμε στο Δ.Σ. Αυτό έχουμε υποστεί και εμείς πολλές φορές, που εκφράζουμε σχεδόν πάντα διαφορετική άποψη από αυτήν της πλειοψηφίας και πηγαίνουμε «κόντρα στο ρεύμα». Κάθε διαφορετική άποψη αντιμετωπίζει την ποινικοποίηση, πλέον όχι μόνο στην κοινωνία (βλ. περιύβριση αρχής, κουκουλονόμος, περιστολή ατομικών και δικονομικών δικαιωμάτων κλπ) αλλά και στο Δ.Σ. του ΔΣΘ. Ευτυχώς η θέση μερικών συμβούλων για άσκηση διώξεων κλπ. δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ.

Ας κοιτάξουν καλύτερα τους λάθος χειρισμούς όλων των προηγούμενων διοικήσεων, που χρέωσαν το Σύλλογο με 130.000.000 δρχ. και να μην ψάχνουν άλλοθι σε όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη, την οποία θέλουν να καταπνίξουν.

Επίσης, για το θέμα της καθαριότητας του Δικαστικού Μεγάρου, η παράταξή μας ζήτησε να δοθούν στο ΔΣΘ από το ΤΑΧΔΙΚ οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την εργολάβο εταιρία που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού, για να διαπιστωθεί εάν τηρείται από αυτήν η εργατική νομοθεσία, γιατί ως θεσμικοί υπερασπιστές του Δικαίου πρέπει να ελέγχουμε την εφαρμογή του Νόμου, και μάλιστα μέσα στο «ίδιο μας το σπίτι» (αρ. πρωτ. 3587/3-4-09). Είναι τεράστιο το θέμα που έχει ανοίξει με τις συμβάσεις καθαριότητας των δημοσίων κτιρίων (βλ. περίπτωση Κούνεβα) και την καταστρατήγηση των νόμων από τους εργολάβους αυτούς.

Τέλος, πρέπει να σταματήσει κάποτε η απασχόληση από το ΔΣΘ ασκουμένων σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες του Συλλόγου, χωρίς ασφάλιση και με μισθό, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά φιλοδώρημα.

 

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας