Εκλογές ΔΣΘ 2008

Εκλογικές δαπάνες και δικηγορικός συνδικαλισμός

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σπαταλιέται άφθονο χρήμα σε ιλουστρασιόν φυλλάδια, αφίσες, πάρτυ, βιογραφικά κλπ. Η υπέρβαση του μέτρου είναι όχι μόνο οικονομικά προκλητική αλλά και συχνά ενοχλητική για την αξιοπρέπεια των συναδέρφων με κορύφωση τη «μάχη για την κατάληψη του διαδρόμου», στον οποίο συνωστίζονται ομαδόν δεκάδες υποψήφιοι για να χαιρετίσουν τους προσερχόμενους ψηφοφόρους ελπίζοντας στην αύξηση της σταυροδοσίας τους από την υπενθύμιση της τελευταίας στιγμής.

Έχουμε καταγγείλει τη στάση αυτή που ποτέ δεν ακολουθήσαμε. Και έχουμε επανειλημμένα προκαλέσει συζήτηση στο ΔΣ του ΔΣΘ για να σταματήσει αυτό το θλιβερό φαινόμενο.

Επίσης, όπως είχε πράξει και στις εκλογές του 2005, χωρίς να βρει μιμητή, η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ αισθάνεται την ηθική και συνδικαλιστική υποχρέωση να γνωστοποιήσει και πάλι στο δικηγορικό σώμα, το ύψος, την κατανομή και την προέλευση των εκλογικών της δαπανών.

Το κόστος των δαπανών καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εισφορές των μελών, πωλήσεις προσκλήσεων για το πάρτυ και από την οικονομική στήριξη που μας παρείχαν φίλοι της παράταξης και άλλοι συνάδερφοι. Η αφισοκόλληση και η διανομή των εντύπων μας έγινε από εμάς τους ίδιους. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν.

Τέλος, είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας δεν διενεργούν ατομικές εκλογικές εκστρατείες και κατά συνέπεια δεν υφίστανται αντίστοιχες δαπάνες προς δημοσιοποίηση.

ΕΞΟΔΑ

1) Παράβολο συμμετοχής στις εκλογές……………………………………………….100 €

2) Σύμβαση με εταιρία για αποστολή ενημερωτικών e-mail…………………..200 €

3) Έκδοση εφημερίδας ( 2.000 τεμ. )…………………………………………..……….750 €

4) Αφίσα έγχρωμη ( 700 τεμ. )…………………………………………………….………400 €

5) Αφίσα ασπρόμαυρη ( 700 τεμ. )………………………………………………………250 €

6) Διάφορα ( φωτοτυπίες, προκηρύξεις κλπ. )………………………………………100 €

ΣΥΝΟΛΟ…………………………………………………………………………………1.800 €

ΕΣΟΔΑ

1) Συμμετοχή έκαστου μέλους 50 € ( 24 Χ50 )……………………………………1.200 €

2) Οικονομική ενίσχυση από συναδέρφους……………………………….…………200 €

3) Έσοδα από πάρτυ ( προϋπολογισμένα ) περίπου…………………..…………600 €

ΣΥΝΟΛΟ………………………………………………………………………….…….2.000 €

 

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 Η κατάσταση που επικρατεί στο κυρίαρχο συνδικαλιστικό μας όργανο έχει μετατρέψει το Δικηγορικό Σύλλογο σε ένα κουρασμένο και ηττοπαθή γραφειοκρατικό μηχανισμό, απολύτως αποξενωμένο από τους δικηγόρους και τα προβλήματά του, αγκυλωμένο σε κομματικές δουλείες και ιδιοτελείς φιλοδοξίες και καθηλωμένο σε de facto αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες και συντεχνιακές αντιλήψεις για το δικηγορικό επάγγελμα.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που κατέρχονται στις εκλογές – είτε παλαιότερες είτε νεοεμφανιζόμενες – δεν μπορούν να ανακόψουν τον κατήφορο, καθώς οι ίδιες τον αναπαράγουν και τον επιταχύνουν, λόγω κατεστημένων αντιλήψεων και πρακτικών όπως της διαχείρισης, του συμβιβασμού, της υποταγής και κατ’ επέκταση της αδράνειας από τις οποίες εμφορούνται. Με λογικές που κινούνται μεταξύ της άποψης ότι « ως δικηγόροι όσο λιγότερο συγκρουστούμε και διεκδικήσουμε, τόσο λιγότερο θα … προκαλέσουμε » και της θέσης ότι « πρέπει να προβαίνουμε στις … πρέπουσες για τους δικηγόρους κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις » είναι πια φανερό ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε καμία απολύτως λύση.

Η διαδικασία άμεσης εκλογής του Προέδρου του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, που αποτελεί παγκόσμια συνδικαλιστική πρωτοτυπία, καθώς όποιος θέλει με μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί ως σύμβουλος εκθέτει υποψηφιότητα ως Πρόεδρος, αποτελεί λογική συνθήκη όλων των παραπάνω.

Η παρέμβαση στο Σύλλογο δεν μπορεί να περιορίζεται στην ατομική προβολή, τις προσωπικές κι επαγγελματικές φιλοδοξίες και τις κομματικές εξαρτήσεις, ούτε να εξαντλείται στις εκλογές, στις εκδηλώσεις και τα πάρτυ.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ δείχνει έναν άλλο δρόμο: αυτόν του ανυποχώρητου και συνεπούς αγώνα για να μετατρέψουμε το Σύλλογο από διαχειριστή της κρίσης του επαγγέλματος σε δημοκρατικό, ζωντανό, δραστήριο και αποτελεσματικό μαχητή των αναγκών και προσδοκιών των ασθενέστερων δικηγορικών στρωμάτων.

 ΟΡΑΜΑ ΤΟΥΣ: μία δικηγορία ελίτ, ακριβοπληρωμένη και με χρονόμετρα. Μία δικηγορία απρόσωπη, ανταγωνιστική, συντεχνιακή, «γιάπικη», δικηγορία συμφερόντων, υποταγμένη στο νόμο της αγοράς και στην κρατική και ιδιωτική αυθαιρεσία. Και παράλληλα μία δικηγορία της υποκρισίας, της μαύρης εκμετάλλευσης ασκουμένων και εμμίσθων συνεργατών, της συγκάλυψης των κοινωνικών διαφορών στους κόλπους της.

ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ: το «κρυμμένο πρόσωπο» της δικηγορίας, που αγωνίζεται να αναδείξει την υπόστασή του. Η δικηγορία εκείνων που δεν είναι και δεν θέλουν να γίνουν «μεγαλοδικηγόροι», η δικηγορία των δικαιωμάτων, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικής αντιμετώπισης, της αντίστασης και της ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής αντίληψης και πρακτικής της συνεργατικής προοπτικής.

Με την πεποίθηση ότι η ιστορία μας έχει καταδείξει ότι δεν εξαντλούμε τις παρεμβάσεις μας, από το 1999 που ιδρύθηκε η Εναλλακτική Πρωτοβουλία, στις προεκλογικές περιόδους και ότι στο μέτρο των δυνάμεών μας βρεθήκαμε πάντοτε κοντά στα προβλήματα και συμβάλαμε  με τις απόψεις, τις προτάσεις και τις πράξεις μας, συμμετέχουμε και σε αυτές τις εκλογές.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ για να εκφράσουμε και πάλι την αντίθεσή μας στον προεδρικοκεντρικό συνδικαλισμό και στις υπερεξουσίες που αυτός έχει.

Επαναλαμβάνουμε και φέτος την προγραμματική μας δέσμευση, που αποτελεί πάγια τακτική μας ήδη από το 1999, οι εκπρόσωπόι μας  στο Διοικητικό Συμβούλιο να εναλλάσσονται κάθε χρόνο.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

 

Υποψήφιοι Σύμβουλοι

 

 1. Ακριτίδου Όλγα                                     (ΑΜ 4249)
 2. Ανουσάκη Κατερίνα                            (ΑΜ 8503)
 3. Βυζέλη Λευκή                                            (ΑΜ 3398)
 4. Γαβαλίδου Ελπίδα                                 (ΑΜ 4244)
 5. Ιωαννίδης Φοίβος                                (ΑΜ 7039)
 6. Κάσαρης Ζώης                                        (ΑΜ 8407)                                  
 7. Κάτσια Ντίνα                                           (ΑΜ 9110)                   
 8. Κλεισιάρης Ζήσης                                 (ΑΜ 4814)
 9. Κουρουνδής Μπάμπης                       (ΑΜ 8210)            
 10. Μπακέλλας Χρήστος                            (ΑΜ 3542)                     
 11. Νικολαΐδης Ιωσήφ                                (ΑΜ 6631)                            
 12. Νόττας Θάνος                                          (ΑΜ 7326)
 13. Πανταζάτου Αθηνά                               (ΑΜ 6510)
 14. Παπαθανασίου Νίκος                          (ΑΜ 8657)
 15. Πάσογλου Γιώργος                               (ΑΜ 9082)
 16. Πατζανακίδης Γιάννης                      (ΑΜ 8665)
 17. Ραφαηλίδου Μαρία                                (ΑΜ 6765)
 18. Σκουνάκη Αρετή                                     (ΑΜ 4298)
 19. Τελλή Έφη                                                   (ΑΜ 4478)
 20. Τζαμαδάνης Γιώργος                          (ΑΜ 1187)
 21. Τορπουζίδης Κώστας                          (ΑΜ 6416)
 22. Τόττας Γιάννης                                      (ΑΜ 4629)
 23. Τσιγκινίδης Γιώργος                         (ΑΜ 3389)
 24. Τσιλιμπάρης Βασίλης                         (ΑΜ 4150)