Ασφαλιστικό

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ…

(Και τα χειρότερα έρχονται…)

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος περίπου από την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομου Πετραλιά. Από 1-10-08 Τ.Ν. και ΤΠΔΘ αποτελούν παρελθόν και στη θέση τους υπάρχουν ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και ΤΥΔΘ.

Οι νέες δυσμενείς ρυθμίσεις του Νόμου αυτού έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται: Τα αποθεματικά του Τ.Ν. πλέον δεν υπάρχουν, έχουν αυξηθεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των συναδέρφων-γυναικών με ανήλικα τέκνα, περιορίζονται δραστικά οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΑΑ-ΤΕΑΔ, ετοιμάζεται νέος υγειονομικός κανονισμός που θα επιβάλει κρατικό τιμολόγιο στις παροχές, από 1-10-08 και για 40 περίπου ημέρες δεν καταβάλλονταν από το ΤΥΔΘ οι δαπάνες τις οποίες είχαμε πληρώσει, με αποτέλεσμα να υποστούμε αφάνταστη ταλαιπωρία, δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση του νέου Ταμείου σχετικά με τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλομένων εισφορών παλαιότερων ετών (γεγονός που απασχολεί χιλιάδες συναδέρφους) ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να μην υπάρξει παράταση για την καταβολή των ασφαλιστικών βιβλιαρίων πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2009, όπως γινόταν τα τελευταία 15-20 χρόνια, γιατί αυτό πλέον δεν μπορεί να αποφασισθεί από τη διοικούσα επιτροπή του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ αλλά από τη διοίκηση του ΕΤΑΑ και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να καταλάβει και τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί κλπ).

Σχετικά με το νέο ταμείο ΤΑΔΙΘ, το οποίο έχει αντικαταστήσει τον κλάδο Πρόνοιας του π.ΤΠΔΘ, έχει παραβιασθεί κάθε διάταξη που διέπει την ίδρυση των Σωματείων. Καταρχάς, αυτό το ταμείο έχει ως αποστολή και μοναδικό του σκοπό την παροχή ΕΦΑΠΑΞ βοηθήματος στα μέλη του δικηγόρους όταν εξέλθουν του επαγγέλματος. Με σημερινές τιμές, κάποιος συνάδερφος που θα συνταξιοδοτηθεί μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας, θα λάβει ως εφάπαξ το ποσό των 17.000€, ενώ θα έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια 10.000€ περίπου.

Όμως, όλοι όσοι ήμασταν μέλη του ΤΠΔΘ, βρεθήκαμε να συμμετέχουμε σε ένα Σωματείο-ΝΠΙΔ, χωρίς να έχουμε υπογράψει καμία αίτηση για την ένταξή μας σε αυτό. Δεν συνυπογράψαμε το Καταστατικό του, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που μας δεσμεύουν και δεν παρέστημεν σε καμία ιδρυτική συνέλευση για να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Κι ενώ υπήρξαν ανακοινώσεις διθυραμβικού χαρακτήρα από τη διοίκηση του ΤΑΔΙΘ, σε αυτές αποκρύπτεται το γεγονός ότι μπορεί όποιος συνάδερφος επιθυμεί να αποχωρήσει από το Ταμείο αυτό και να του επιστραφούν εντόκως όλες οι εισφορές που έχει καταβάλει για τον Κλάδο Πρόνοιας του π. ΤΠΔΘ. Γιατί άραγε δεν ακολουθήθηκε το μοντέλο του ΚΑΔΙΘ, στο οποίο εισερχόταν όποιος το επιθυμούσε κατόπιν αιτήσεώς του; Μήπως έγινε ένα Ταμείο για να κρατηθούν κάποιες ‘’καρέκλες’’;

Αντιθέτως, υπάρχουν διατάξεις στο Καταστατικό, που ορίζουν ότι οι εισφορές θα παρακρατούνται από το μέρισμά μας δύο φορές το χρόνο. Αλήθεια, πότε το ψηφίσαμε αυτό; Επιπλέον, όλα τα ένσημα τα οποία επικολλήσαμε στο βιβλιάριο του ΤΠΔΘ για το 2008 (τα οποία επικολλούσαμε για να προσμετρηθούν στο ποσό της υποχρεωτικής ασφάλισης), προσμετρούνται αυθαιρέτως στο ΤΑΔΙΘ (προαιρετική ασφάλιση) και υποχρεωνόμαστε να καταβάλουμε ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στο ΤΥΔΘ (υποχρεωτική ασφάλιση). Εφόσον η ασφάλιση στο ΤΑΔΙΘ είναι προαιρετική (και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά), είναι στην ευχέρεια κάθε συναδέρφου να επιθυμεί να καταβάλει μόνο τις εισφορές του ΤΥΔΘ, που είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα και να απαιτεί να προσμετρηθούν τα επικολλούμενα ένσημα του 2008 (τα οποία επικολλούνταν για υποχρεωτική ασφάλιση) στο ποσό του ΤΥΔΘ.  

Σταθερή και εκφρασμένη θέση μας ήταν πως πρέπει να υπάρξει ισχυρή, δίκαιη και δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Να υπάρχει ισχυρό ΤΠΔΘ με αυξημένες παροχές και σύνταξη που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση μετά από πολλά χρόνια εργασίας. Να υπάρχει δημόσιος φορέας παροχής εφάπαξ βοηθήματος. Αυτή η θέση ήταν και η απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων του ΔΣΘ. Σήμερα ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά, η κοινωνική ασφάλιση θυσιάζεται στο βωμό των δομημένων ομολόγων, των ‘’σταθεροποιητικών προγραμμάτων’’ κατ’ εντολή της Ε.Ε., των 28 δις € προς τις Τράπεζες και οδηγείται στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΔΣΘ, στην οποία συγκαταλέγονται παρατάξεις προερχόμενες από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό (που έχει και τη θέση του Προέδρου) αρνείται πεισματικά τη σύγκληση Γ.Σ. του Συλλόγου για να ενημερωθούμε για όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο και να λάβουμε αποφάσεις.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε;

 • για να μην εφαρμοσθεί υγειονομικός κανονισμός που θα επιβάλει κρατικό τιμολόγιο στις δαπάνες
 • για αύξηση συντάξεων
 • για χορήγηση εφάπαξ σε όλους τους δικηγόρους από δημόσιο φορέα και όχι από ΝΠΙΔ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
 • για μείωση εισφορών
 • για μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
 • για απόφαση από ΕΤΑΑ για δυνατότητα ρύθμισης παλιαών εισφορών
 • για άμεση χορήγηση παράτασης στην κατάθεση ασφαλιστικών βιβλιαρίων μέχρι 31-5-09
 • ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΣΘ
 • Ο ΔΣΘ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009, ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

 

https://enallaktiki.wordpress.com                           e-mail:enallaktiki@hotmail.com

 

————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————–

 

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

1. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν πρόκειται για καμία φιλολαϊκή ή κοινωνική μεταρρύθμιση. Ποτέ δεν ανακοινώθηκαν οι όροι του προβλήματος, τα δεδομένα και οι στόχοι. Μόνο κατά καιρούς επικαλούμενες οι κυβερνήσεις τα πορίσματα διαφόρων επιτροπών «σοφών» τρομοκρατούσαν με καταστροφολογία τους εργαζόμενους για να τους πείσουν να δεχθούν αύξηση των ορίων και μείωση των συντάξεων. Το κεντρικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι η οργανωμένη καταλήστευση εδώ και δεκαετίες των αποθεματικών των ταμείων μας και η προκλητική άρνηση κράτους και εργοδοτών να καταβάλουν τις οφειλές τους εκατομμυρίων ευρώ, παρά τη βαριά φορολογία των εργαζομένων και τα τεράστια κέρδη που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια.

2. Η πραγματικότητα είναι ότι επιδιώκεται διεθνώς στα πλαίσια της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης αφενός η μείωση του κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης και αφετέρου η κεφαλαιοκρατική αξιοποίηση των οικονομικών διαθεσίμων των ταμείων προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σαφή και διακηρυγμένη πλέον στόχευση αποτελεί, μέσα από την απαξίωση του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η εξαναγκαστική στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, που θα σημάνει άλλη μία ευκαιρία συσσώρευσης ληστρικών κερδών των εταιριών πατώντας πάνω στις ανάγκες των εργαζομένων.

3. Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί την τελευταία των μεγάλων κατακτήσεων του εργατικού κινήματος τον περασμένο αιώνα. Είναι μέσο αναδιανομής εισοδήματος και μερικής απόδοσης του οικονομικού πλεονάσματος (στην εποχή μας του τεράστιου πλούτου) που παράγουν οι εργαζόμενοι. Η υπεράσπισή της αποτελεί αναγκαίο όρο κοινωνικής επιβίωσης και περιλαμβάνει την απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων, κατάργηση αυτοδιοίκησης ταμείων, κατάργηση εργοδοτικών εισφορών, αφαίρεση αποθεματικών κ.ά.).

4. Η εξαγγελία της ενοποίησης των «ευγενών ταμείων» έχει ένα συμβολικό περιεχόμενο, την επίδειξη δήθεν κοινωνικής δικαιοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης, που ξεκινάει τη ληστεία από τα «ρετιρέ», ώστε να δικαιολογείται όταν προχωρήσει και στα ελλειματικά ταμεία, και ένα πραγματικό, που είναι η ίδια η ληστεία, η άμεση αφαίρεση δηλαδή μέρους των αποθεματικών (10-15%) και η μόνιμη διαχείριση του συνόλου τους στο μέλλον από διοικήσεις κυβερνητικών και μάνατζερς.

5. Το Ταμείο Νομικών, παρά την ετήσια συμβολή του στο ΛΑΦΚΑ κατά 10 εκατ. ευρώ, την οφειλή ποσών 383 εκατ. ευρώ (απόδοση παρακρατηθέντων ποσοστών Φ.Μ.Α. 1998-2004) και 100 εκατ. ευρώ (οφειλή κρατικής εισφοράς στην ασφάλιση των μετά την 1/1/1993) και παρά την μείωση των κυριότερων κοινωνικών πόρων του (αντικατάσταση Φ.Μ.Α. από Φ.Π.Α., μείωση ποσοστών, κατάργηση ποσοστών επί των εταιρικών, ενώ απειλούνται από την επέχουσα θέση ευρωσυνταγματικής αρχής κατεύθυνση του «ακραίου αθέμιτου οικονομικού ανταγωνισμού» στο άμεσο μέλλον και οι λοιποί), παραμένει πλεονασματικό. Το ίδιο και ο Κ.Ε.Α.Δ. Και εάν το Τ.Ν. δεν ήταν ένα ήδη πολυκλαδικό ταμείο, στις τάξεις του οποίου η συντριπτικά μεγαλύτερη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους (και άρα εισφορών προς παροχές) είναι οι δικηγόροι, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.

6. Και όμως, ουσιαστική αύξηση των παροχών και των συντάξεων ο εκάστοτε κυβερνητικός επίτροπος δεν επιτρέπει. Και οι δύο κυβερνήσεις που πέρασαν συναγωνίστηκαν σε αντιασφαλιστικούς νόμους και επιχειρήσεις αφαίρεσης πόρων και διαθεσίμων από το Τ.Ν.  Σοβαρή ευθύνη φέρουν και οι διοικήσεις του Τ.Ν. Ανέχονται και εφαρμόζουν την απαράδεκτη διάκριση των ασφαλισμένων σε πριν και μετά την 1/1/1993, την προοπτική της πλήρους σύνταξης των 450 ευρώ για τους τελευταίους, τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας (30 χρόνια δικηγορίας αρκούσαν το 1960 για πλήρη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας, σήμερα χρειάζονται 37 και η κυβέρνση επιδιώκει 39).

7. Η χθεσινή και σημερινή ασφαλιστική πολιτική στη δικηγορία επιδιώκει και επιτυγχάνει, σε συνδυασμό με την έλλειψη κατοχύρωσης της δικηγορικής εργασίας των «δικηγόρων συνεργατών», τη βίαιη αποβολή από τη δικηγορία των οικονομικά αδύναμων, την ένταση της εκμετάλλευσής τους και την εξώθησή τους στην ιδιωτική ασφάλιση.

8. ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΑΝΕΧΕΤΑΙ, ΣΙΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Τα μεγάλα λόγια του «προγραμματικού συνδικαλισμού», που μας αντιπαρέτασσαν την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων, αποδείχθηκαν κενό γράμμα. Μάταια θα αναζητήσει κανείς  όλα αυτά τα χρόνια μία σοβαρή συζήτηση, πρόταση, εισήγηση. Μόνο περιχαράκωση σε αμυντικές διεκδικήσεις, όποτε έφθανε ο κόμπος στο χτένι.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Υπεράσπιση των «κοινωνικών πόρων» και διεύρυνσή τους με αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης, υποχρεωτικές παραστάσεις και απόδοση στην πηγή με κοινωνικά και αναδιανεμητικά κριτήρια.
 • Άμεση απόδοση των οφειλομένων και κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των ταμείων. Κατάργηση του κυβερνητικού επιτρόπου. Αυτοτέλεια-αναβάθμιση του Κ.Ε.Α.Δ.
 • Υποχρεωτική και δωρεάν ασφάλιση των ασκουμένων, δωρεάν υπολογισμός του χρόνου θητείας. Κάλυψη από τους δικηγόρους εργοδότες των 2/3 των εισφορών και των «συνεργατών» τους.
 • Κατάργηση της διάκρισης των πριν και μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένων.
 • Θέσπιση υποχρεωτικού ορίου εξόδου στα 67.
 • Ανακλιμάκωση των εισφορών με τα έτη αλλά και με την εισφοροδοτική ικανότητα. Καμία αύξηση ορίου ηλικίας.
 • Ελάχιστη σύνταξη στο 80% του μισθού Εφέτη.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-αναβάθμιση και όχι ενοποίηση του Τ.Π.Δ.Θ.
 • Κατάργηση των ν. 2084/1992 και 3029/2002.

       Με τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων πετύχαμε τη σταδιακή απόδοση στο Τ.Ν. των παρακρατηθέντων ποσοστών Φ.Μ.Α. 1998-2004. Αποτρέψαμε την κατάργηση των παραστάσεων στα μεγάλα συμβόλαια, την ανατροπή περιορισμού του θεσμικού ρόλου του συνηγόρου από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τη θέσπιση της παραγράφου 3 άρθρου 349 Κ.Ποιν.Δ., τριετή αναστολή του ν. 2084/1992, σταδιακή και όχι ενιαία αύξηση των εισφορών, αποτροπή κατάργησης κλιμάκωσης για τους κάτω της 5ετίας δικηγόρους κλπ.

 

ΤΟ ΝΗΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ!

 

Η γενική απεργία της 12 Δεκέμβρη 2007 και οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν έδειξαν καθαρά ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και ανέδειξαν τις δυνατότητες όχι μόνο να αποκρούσουμε νικηφόρα την επίθεση που ετοιμάζει, αλλά και να επιβάλλουμε  τη δική μας ατζέντα για τη λύση του ασφαλιστικού.

Σε όσους ετοιμάζονται να πουν ναι στο διάλογο για τους όρους σφαγής μας και σε αυτούς που φοβούνται  την  αποχή  περισσότερο  από  τον  ασφαλιστικό αφανισμό, θα θυμίσουμε ξανά ότι ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ!

 

ΑΠΟΧΗ   ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Θ., Δευτέρα 28/1 ή σε επαναληπτική Τρίτη 29/1, Ξενοδοχείο Καψής 20:00 μ.μ.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 13 Φεβρουαρίου 2008.

 

        

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ