Διώξεις κατά Δικηγόρων

24ωρη ΑΠΟΧΗ

  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ

 ΑΠΡΙΛΗΣ 2009

          Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής αποχής (με απόφαση της Ολομέλειας) για το ασφαλιστικό το 2008, και συγκεκριμένα στις 20-3-2008, το Α’ Τριμελές Πλημ/κείο Θεσ/νίκης, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Κουτσοχρήστο, δεν έδινε αναβολή σε συνάδελφο, η οποία είχε προβάλει το αίτημα αυτό λόγω της αποχής μας. Η συνάδελφος ζήτησε τη συνδρομή τεσσάρων συνδικαλιστών της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας», καθώς σχεδόν ολόκληρο το Δ.Σ. ήταν στην Αθήνα, γιατί εκείνη την ημέρα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο. Οι συνάδελφοι παρενέβησαν στη διαδικασία, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και την αναβολή της υπόθεσης. Ο κ. Κουτσοχρήστος προσέβαλε εκείνη τη ημέρα, με απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά, στο πρόσωπο των συναδέλφων, που υπερασπίζονταν τα δικαιώματά μας, ολόκληρο το Σώμα των δικηγόρων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει και τη σύλληψή τους. Τελικά μετά την παρέμβαση των συναδέλφων δόθηκε αναβολή στην υπόθεση, δείχνοντας έτσι, πως με την σθεναρή και επίμονη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες.

          Όμως, ο κ. Κουτσοχρήστος, ενεργώντας εκδικητικά και σε επίδειξη δύναμης κατά ολόκληρου του Σώματος των δικηγόρων, έστειλε τη δικογραφία στον Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που είχαν τελεστεί στο ακροατήριο από τους συναδέλφους! Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά των συναδέλφων και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο ΔΣΘ προχώρησε σε 24ωρη αποχή στις αρχές Ιουνίου 2008. Πριν από λίγες ημέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των συναδέλφων αυτών (ένας είναι μέλος του Δ.Σ., δύο είναι πρώην μέλη του ΔΣ και ένας είναι συνδικαλιστής)  για διατάραξη συνεδριάσεως δικαστηρίου (197 Π.Κ. &2) από κοινού και κλήθηκαν σε απολογία ενώπιον Πταισματοδίκη!

Αποφασίσθηκε για το λόγο αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας 24ωρη αποχή (με ψήφους 12-6, οι μειοψηφούντες δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί αποχή) και να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Δική μας πρόταση (η οποία δεν μπήκε σε ψηφοφορία) ήταν να γίνει 48ωρη αποχή και αποχή δια παντός από όλες τις συνεδριάσεις, στις οποίες προεδρεύει ο κ. Κουτσοχρήστος, καθώς τα κρούσματα κατά συναδέλφων είναι πολλά, από τον ως άνω Πρόεδρο.

Κι αυτά σε μια περίοδο που η δικαστική εξουσία συναρθρώνεται πρόθυμα γύρω από τα εκάστοτε κυβερνητικά σχέδια. Σε μια περίοδο που είναι κοινός τόπος ότι το «αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» ισοδυναμεί με ποινική καταστολή των αγώνων, εφαρμογή τρομονόμων, συγκάλυψη σκανδάλων και συνολική συμβολή στην εμπέδωση της αυταρχικής θωράκισης του κράτους. Δεν είναι λίγες οι αποφάσεις που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, ειδικά όταν αυτές θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Άλλωστε, οι παραγγελίες του κ. Σανιδά, η εξώθηση κάθε αγώνα εργαζομένων σε μια ιδιότυπη παρανομία και η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπ. Δημοσίας Τάξεως δίνουν τον τόνο της μετάλλαξης της δικαστικής εξουσίας σε υπηρέτη μιας υδροκέφαλης εκτελεστικής εξουσίας κι ενός κράτους – επιτελείου της απρόσκοπτης καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σ’ αυτή την πραγματικότητα οι αγώνες των δικηγόρων, η κοινή μας πάλη με όλους τους εργαζομένους και τους κλάδους, ειδικά σε συγκυρίες όπως η πάλη ενάντια στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι αγωνιστικές μας αποφάσεις και ο συνολικός κοινωνικός μας ρόλος ως υπερασπιστές των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους χαλάει τα σχέδια. Θα ήθελαν τους δικηγόρους υπηρέτες της εξουσίας κι εγγυητές της κοινωνικής ειρήνης, της πολιτικής σταθερότητας, της συναίνεσης και της υποταγής. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες. Οι διώξεις δε μας τρομοκρατούν. Το πογκρόμ στις δημοκρατικές – λαϊκές – συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά φόβου και αδυναμίας να προωθήσουν την κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους. Η αξιοπρέπεια, η αγωνιστική μας στάση και η περιφρούρηση των αποφάσεων του Συλλόγου δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση με κανέναν.  

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

————————————————————————————-

—————————————————————————————

 

 

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 

Θεσσαλονίκη 30 Μαϊου 2008

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

την 20η Μαρτίου 2008, κατά τη διάρκεια πενθήμερης πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων, που πραγματοποιήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, τέσσερα μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας κλήθηκαν εσπευσμένα από συνάδελφο που δίκαζε στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κατά την αυτόφωρη διαδικασία, με Προεδρεύοντα τον κ. Κουτσοχρήστο, προς υποστήριξή της.

Ο εντολέας της συναδέλφου, κατηγορούμενος και μη κρατούμενος για αυτόφωρο πλημμέλημα, ο οποίος είχε  λάβει τριήμερη αναβολή κατά την 18/3/2008,  ζητούσε νομίμως, παρουσία της συνηγόρου του, την αναβολή της υπόθεσής του λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Ωστόσο, το παραπάνω αίτημα αναβολής, ερειδόμενο στη διάταξη του άρθρου 349 παρ. 3 Κ.Π.Δ., απερρίφθη, με αποτέλεσμα η συνάδελφος να βρεθεί μπροστά στο αδιέξοδο είτε να εγκαταλείψει τον εντολέα της είτε να υποβληθεί η ίδια σε πειθαρχικό έλεγχο και κυρώσεις. Πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς είχε ήδη ζητήσει σχετική άδεια προς εκδίκαση από το Δ.Σ.Θ., η οποία είχε απορριφθεί.

Οι συνάδελφοι που προσέτρεξαν προς συμπαράστασή της, στα πλαίσια της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης, προασπιζόμενοι αφενός μεν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου να εκπροσωπείται από συνήγορο της επιλογής του και αφετέρου το δικαίωμα της αποχής αλλά και την υποχρέωση κάθε δικηγόρου να εφαρμόζει τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων και συλλογικών οργάνων, ζήτησαν από την έδρα του παραπάνω Δικαστηρίου, με τη δέουσα σοβαρότητα αλλά και με ανυποχώρητη αποφασιστικότητα, να χορηγήσει την αναβολή, να σεβαστεί όλα τα παραπάνω και να μην απαξιώσει την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης αυτής ήταν, ως «συμβιβαστική λύση», να αναβληθεί τελικά η εκδίκαση της υποθέσεως για «κρείσσονες αποδείξεις» (εξαιτίας της ούτως ή άλλως απουσίας του μάρτυρα αστυνομικού), απόφαση στην οποία και πάλι ο Πρόεδρος του άνω Δικαστηρίου κράτησε μειοψηφία επιμένοντας, προκαλώντας νομολογιακό ρήγμα, ότι επί αυτόφωρων πλημμελημάτων η αποχή των δικηγόρων δεν συνιστά λόγο αναβολής!

Επιπλέον μάλιστα, αν και ποτέ δεν απαγγέλθηκε κάτι τέτοιο στην έκδοση της αναβλητικής απόφασης του Δικαστηρίου, στο κείμενο της απόφασης περιγράφοντας περιστατικά περί δήθεν «διαταράξεως της συνεδρίασης», τα οποία όμως ουδέποτε έλαβαν χώρα, διέταξε τη διαβίβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 Κ.Π.Δ. αντιγράφου της απόφασης αυτής στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημ/κών, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των τεσσάρων συναδέλφων!!!

Μετά από τα παραπάνω, οι τέσσερις δικηγόροι και μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων, αμυνόμενοι στην απρόκλητη αλλά και βαριά επίθεση που δέχθηκαν, να καταθέσουν σχετική αναφορά για τα παραπάνω, απευθυνόμενη στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσ/νίκης, κ. Φλωρίδη, κοινοποιούμενη στον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου κ. Νάστα, στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, στον Εισαγγελέα του Α.Π. κ. Σανιδά, στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη και ασφαλώς στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ., ο οποίος ως πρώτο μέτρο-απάντηση έλαβε απόφαση για αποχή των Δικηγόρων Θεσσαλονίκης την 10η Ιουνίου.

Είναι φανερό ότι το θέμα αυτό ασφαλώς και εκφεύγει από τα στενά όρια των φερομένων ως πρωταγωνιστών, αλλά βάλλει ευθέως και προκλητικά κατά ολόκληρου του δικηγορικού κόσμου, της συνδικαλιστικής έκφρασης και ελευθερίας και τελικά προσβάλλει την αξιοπρέπεια και το κύρος όχι μόνο ενός εκάστου δικηγόρου ατομικά αλλά ακόμη και αυτών των ίδιων των συλλογικών και συντεταγμένων οργάνων μας. Επιπλέον όμως, καταδεικνύει και μία εξαιρετικά επικίνδυνη καινοφανή προσπάθεια να καταγραφεί στη νομολογιακή μνήμη η κατάργηση του δικαιώματος της αποχής ως συνδικαλιστικό όπλο και το αποτελεσματικότερο μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων!

Η  Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων  καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους απαράδεκτες πρακτικές, στοχοποίησης δικηγόρων αλλά και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και δηλώνει αποφασισμένη ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ανυποχώρητα, συγκρουόμενη σταθερά με όλους εκείνους που απαξιώνουν προκλητικά και προσβάλλουν δικηγόρους και πολίτες, υπερασπιζόμενη καθαρά τόσο την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια όσο και τη συνδικαλιστική μας έκφραση και ελευθερία.